Velika odgovornost

8 jasnih znakova da još nisi spremna za majčinstvo

U posljednje vrijeme često razmišljaš o tome želiš li imati dijete no vrlo si nesigurna i ne znaš je li pravo vrijeme? Zato bi trebala dobro razmisliti o svojim motivima jer roditeljstvo donosi najbolje stvari u životu, ali i najteže

profimedia-0180593317.jpg
Foto: Profimedia.hr

Djeca dolaze na ovaj svijet u različitim okolnostima, što znači da nisu uvijek pomno planirana ili po nekom pravilnom redu. Nije li to zapravo i ljepota života? No ako si u životnoj fazi kada razmišljaš o potomstvu i spremnosti za majčinstvo ipak bi bilo mudro razmišljati kako se osjećaš i jesi li spremna za potpuno novu i vrlo odgovornu ulogu u svom životu.

Image
Životna prekretnica

Potrebno je šest mjeseci da se nove mame prilagode na majčinstvo?

Ako nisi određeni tip osobe ili okolnosti u tvom životu nisu trenutno dobre za dolazak bebe, možda majčinstvo nije trenutno nešto o čemu bi trebala razmišljati. I to je potpuno u redu. "Na kraju krajeva dijete ipak u potpunosti mijenja život. Donosi najbolje stvari u životu, ali i najteže. Vrijeme je za dijete kada su tvoje misli 'spremna sam na izazove, spremna sam se žrtvovati, znam da mi život nije potpun bez tog iskustva", objašnjava klinički psiholog Joshua Klapow za Bustle.

Ako ne osjećaš ništa od gore navedenog, onda sada sigurno nije vrijeme za dijete. No ako razmišljaš oprezno i nisi sigurna, onda bi trebala promisliti o nedostacima i prednostima. U nastavku pročitaj koje misli pokazuju da još nisi spremna za dijete. No ko shvatiš da sada nije vrijeme za dijete to ne znači da ovo vrijedi za cijeli život. Ovo je samo nešto što pokazuje tvoje sadašnje stanje i kakvi su prioriteti u tvom životu.

'Potpuno volim i uživam u svojoj neovisnosti'

Iako je sigurno moguće donekle održati svoj život nakon što dobiješ dijete, trebala bi dvaput razmisliti ako snažno štitiš svoju slobodu i autonomiju. "Roditeljstvo traje cijeli život i budi spremna za to. To ti treba biti u redu ili nemoj imati djecu", objašnjava Klapow.

Image
Foto: Unsplash

'Želim samo nekoga koga ću voljeti'

Osjećati se željeno je normalna ljudska potreba. Svi žudimo za ljubavlju i prihvaćanjem. No treba biti oprezan ako želiš dijete kako bi nekoga mogla voljeti. "Ako se ovako osjećaš onda bi možda prvo mogla imati štence ili pronaći novog prijatelja. Želja da se nekoga voli je vrlo važna, ali nije razlog za imati dijete", dodaje Klapow.

Image
Foto: Unsplash

'Trebam svrhu u svom životu'

Ako misliš da će ti dijete dati svrhu u životu onda si sto posto u pravu. No ovo nije dobra ideja - osobito ako je ovo jedina motivacija. "Ako razmišljaš o svom životu i svrsi onda je to dobra vijest jer prepoznaješ da trebaš promjenu u životu. Loša vijest je da bi o djetetu trebala razmišljati kada shvatiš što želiš", preporučuje Klapow.

Image
Foto: Unsplash

'Trebamo spasiti našu vezu'

Ovo se vrlo često događa kod parova koji imaju probleme, uložit će sav napor kako bi spasili vezu. No ovo uopće nije dobra ideja. "Dijete će testirati svaki segment vaše veze. Umjesto ovog načina razmišljanja trebalii bi misliti 'mi smo snažni i spremni smo za izazov", kaže dalje Klapow. Dok ne dođe taj dan najbolje je da još pričekate s potomstvom.

Image
Foto: Unsplash

'Dijete će riješiti sve probleme'

Sigurno nije vrijeme za dijete i roditeljstvo ako još nisi riješila svoje probleme. "Djeca ne rješavaju probleme. Sve ovo govori da se ne osjećaš ispunjeno, nesretno i nezadovoljno. Dijete ne popravlja život. Dijete je novo poglavlje u tvom životu. Ako ne možeš riješiti probleme bez djeteta onda nisi spremna za dijete. Vrlo jednostavno", objašnjava Klapow.

Image
Foto: Unsplash

'Želim još toliko toga naučiti u svom životu'

Ovo je segment o kojem parovi često razmišljaju, čak i oni koji su čvrsto odučili imati djecu. Kako što je Klapow gore naveo, odgajanje djeteta stvara veliki pritisak u životu i postoji problem ako to nije nešto s čime se jako želite baviti ili stalno razmišljate jeste li stvoreni za to.

Image
Foto: Unsplash

'To nije moja krivnja'

Osobnost je također nešto o čemu bi se trebalo razmišljati kada se govori o roditeljstvu. Na primjer, ako ne možeš preuzeti odgovornost za svoje postupke onda bi možda ovu ideju trebala staviti na pauzu. Nezrelo je kada osoba nije sposobna preuzeti odgovornost za svoje postupke. Roditeljstvo zahtijeva veliku dozu zrelosti, pa ako stalno kriviš druge kad stvari krenu loše, to može biti znak da jednostavno nisi spremna.

Image
Foto: Unsplash

'Ne mogu kontrolirati svoju ljutnju'

Još jedna osobina se nikako ne slaže s roditeljstvom? Problemi s ljutnjom. Nije neuobičajeno da djeca osjete ljutnju svojih roditelja, a obiteljski život može biti jako stresan. Međutim to ne znači da ne možeš raditi na ovom problemu i imati zdrav odnos sa svojom djecom - odlučiš li jednog dana imati djecu.

Image
Foto: Unsplash