Životna prekretnica

Potrebno je šest mjeseci da se nove mame prilagode na majčinstvo?

Potpuno je normalno da se nove mame u početku osjećaju kao da ne znaju što rade, otkrilo je istraživanje

pexels-polina-tankilevitch-3875225.jpg
Foto: Pexels

Uz bilo koju promjenu u životu dolazi do razdoblja prilagodbe. Kad se preselimo u novi grad ili prihvatimo novi posao, uvijek prođe malo vremena prije nego što se počnemo osjećati ugodno u novom okruženju ili novoj ulozi. Ponekad velike promjene ostavljaju čak i najsposobnije među nama da pomalo osjećaju 'sindrom uljeza' misleći: "Ne znam što radim."

Image
14 sati dnevno

Sad je sve jasno: Istraživanje potvrdilo da je majčinstvo jednako radu na dva i pol posla

Majčinstvo je možda najveća promjena kroz koju mnoge od nas prolaze tijekom svog života i potpuno je normalno osjećati se kao da u početku ne znaš što radiš.

Jedno istraživanje 2000 američkih majki koje je proveo OnePoll tvrdi da je potrebno najmanje 14 tjedana da se žene osjećaju ugodno u novoj ulozi majke, prenosi New York Post.

Iako ovakva marketinška istraživanja nisu baš znanstvena, stvarna studija objavljena u časopisu Sexual and Reproductive Healthcare u potpunosti potkrepljuje te rezultate. Ova studija tvrdi da se kod većine mama porast samopouzdanja ne pojavljuje u prvih šest mjeseci nakon porođaja.

Image
Foto: Pexels

"Oko 25 posto novih majki ima iskustvo niskog majčinskog samopouzdanja, niskog majčinskog raspoloženja i visokog roditeljskog stresa; ipak, kod većine majki njihovo se samopouzdanje, raspoloženje i stres popravili nakon prvih šest mjeseci nakon porođaja", pišu autori studije.

Dakle, ako se sad osjećaš kao da ne znaš što radiš, znaj da uskoro hoćeš. Taj trenutak može doći za 14 tjedana, četiri mjeseca ili šest mjeseci, ali bit će lakše. A ako se taj trenutak čini predalekim, nemoj se bojati tražiti pomoć.

To što nisi hodajuća enciklopedija brige i njege novorođene bebe ne čini te 'uljezom'. Ti si majka, samo si nova majka.

U redu je biti nov u nečemu. Ne ulazimo u novi posao očekujući da ćemo sve znati prvog dana ili krećemo na svoj prvi sat joge misleći da ćemo se tog poslijepodneva saviti u ljudski perec. Potrebno je vrijeme da bi se počela ugodno osjećati, a potrebna je i vježba da bi postala vješta. Jednostavno gledaj na to ovako: moraš promijeniti nekoliko pelena na svjetlu dana da bi to mogla učiniti u mraku noći.