Kako početak nove godine

5 dobrih jesenskih odluka zbog kojih ćeš se osjećati sjajno tijekom zime i proljeća

Rujan i jesenski period je najbolje vrijeme za preispitivanje rutine, prilagođavanje navika i osvježenja u životu, a zbog takvih promjena i uspjeh će lakše doći u život

pexels-agafonova-photo-5477855.jpg
Foto: Pexels

Zaboravi na novogodišnje odluke i veliko proljetno čišćenje! Kada bolje razmislimo svi preispitujemo svoj život, odluke i navike tijekom jeseni. Uvijek veliki fizički i mentalni zahtjevi počinju u devetom mjesecu te upravo ovaj period pruža priliku da se zaustavimo i počnemo iznova. Vrijeme je sve hladnije, polako se povlačimo u dom i možemo slobodno krenuti u jesensko resetiranje.

Image

4 savjeta kako donositi bolje ljubavne odluke

Možda već dulje vrijeme razmišljaš o zdravim navikama, čišćenju i detaljnom pregledavanju ormara, želiš ukloniti nered iz garaže? Upravo je rujan i početak jeseni vrijeme da vlastiti život presložiš. Uz ovo možeš razmišljati o svojoj prehrani, boljoj organizaciji kuhanja, ali i uvođenju nekih novih namirnica. Promjena rutine povoljno će utjecati na fizičko i mentalno zdravlje i postavljanje nekih novih ciljeva u poslu - sve promjene mogu dovesti do boljeg života u budućnosti. Rujan je uvijek u našim mislima početak, nova školska godina započinje upravo u ovom mjesecu, a to znači da je dobro donijeti neke promjene. Što želiš postići ove jeseni? Kako želiš živjeti u novoj godini? Kreni od sljedećih koraka i promjena i bit ćeš sigurno bolje.

POGLEDAJ VIDEO: Trening trbušnih mišića s Ivanom Brkljačićem

Kalendar za cijelu obitelj

Rujan je vrijeme kada počinje period ispunjen bezbrojnim obvezama, za cijelu obitelj. Kako bi se sačuvao zdrav razum uvijek je dobro imati vizualni podsjetnik na raspored. Kalendar je alat koji će sve obveze držati na jednom mjestu i time stvoriti cjelinu. Kalendar može biti digitalni ili na zidu, no bez obzira na oblik jedino je važno da se svaki tjedan odvoji 30 minuta i prođe kroz sve obveze kako ne bi bilo iznenađenja. Također je važno da obitelj zajedno pregledava kalendar za sljedeći tjedan jer će organizacija biti bolja. Dobro je da djeca sudjeluju u ovim dogovorima. Ako imaš malu djecu, dopusti im da i oni na svoj način sudjeluju u organizaciji, mogu bojati ili staviti naljepnice. Čak i ako ne razumiju u potpunosti o čemu se radi, važno je dopustiti im da budu dio procesa i da uče.

Image
Foto: Unsplash

Osmisli jelovnik s brzim obrocima

Planiranje obroka jedan je od najboljih savjeta jer se mogu osmisliti brzi, hranjivi i ukusni obroci, ali i uštedjeti novac. Glavni razlog zašto ljudi izbjegavaju planiranje obroka je što im je teško smisliti nešto. No ovo može biti zabava za cijelu obitelj. Za početak smisli neke tematske večeri. Na primjer, ponedjeljak je dan bez mesa, utorak za varivo... Još jedan način za smišljanje brzih i ekonomičnih obroka - smisli desetak jela koja voliš pripremati i uvijek osiguraj zalihu namirnica za njih. Za dodatnu uštedu uvijek je dobro pogledati što trgovine nude na sniženjima, a zatim planirati obroke prema tim kupovinama.

Image
Foto: Unsplash

Očisti nered, složi ljetne stvari i stvori miran prostor

Uvijek kada pomislimo na veliko pospremanje pomislimo na proljeće. No veliko godišnje čišćenje i pospremanje je potrebno činiti dva puta, a idealno je vrijeme promjena godišnjih doba. Čišćenje nakon ljeta odličan je način da se preslože svi ormari, organiziraju osnovne stvari i podijeli sve što više ne treba u domu. Kako najbolje uraditi veliko pospremanje ormara? Upotrijebi ovaj trik: pogledaj svaki komad i razmisli jesi li ga koristila ili nosila od kraja prošlog ljeta. Ako ga nisi koristila u periodu od godinu dana vrijeme je da ga se riješiš. Ovakav pristup napravit će više reda u ormarima, a bit će lakše organizirati stvari po sezonama - zimske jakne i kaputi, haljine i slično, piše Reader's Digest.

Image
Foto: Unsplash

Kreni na tečaj i uči nešto novo

Možda ćeš se osjećati usamljeno nakon ljeta, djeca su krenula u školu i imaju puno obveza. No ne moraš se osjećati usamljeno nego se odluči za promjene. Poveži se s drugim ljudima, prijavi se na neki tečaj, možda nešto što si radila u mladosti ili si oduvijek htjela naučiti. Važno je pronaći aktivnost u kojoj ćeš osjećati zadovoljstvo i učiti nešto novo.

Image
Foto: Unsplash

Fizička aktivnost je važna

Možda si za vrijeme ljetnih mjeseci uživala u vožnji bicikla, plivanju i planinarenju, ali sada si sve više kod kuće. No ne smije se dopustiti da fizička aktivnost samo nestane kako dolaze hladniji dani. Istraži sve mogućnosti u zatvorenom prostoru; kao što su satovi aerobika, penjanje po stijenama, joga ili dizanja utega. Ako više voliš aktivnosti na otvorenom razmisli o kvalitetnoj opremi za planinarenje. Trik je u tome da taj sat ili plan vježbanja staviš u svoj kalendar kako bi bila sigurna da ćeš biti aktivna, bez obzira na vremenske prilike i obveze.

Image
Foto: Unsplash