Kulinarstvo

Kako pripremiti domaće prhko tijesto za pitu?

Tijesto za pitu mora biti prhko i lagano. Donosimo provjereni recept kako napraviti prhko tijesto za pitu.

tijesto.jpg
Foto: Pixabay

Domaće tijesto za pitu tako je brzo i jednostavno za pripremiti, a puno je ukusnije od tijesta za pitu kupljenog u trgovini. Naučite kako napraviti domaće tijesto za pitu te ga počnite koristiti u svim svojim receptima koji zahtijevaju ukusno tijesto za pitu.

Sastojci za tijesto za pitu:

  • 170 grama hladnog maslaca
  • 70 ml hladne vode
  • Prstohvat soli
  • 240 grama brašna

Pomoću procesora za hranu , opremljenog metalnom oštricom, dodajte brašno i sol u zdjelu, zatim dodajte polovicu maslaca narezanog na kockice i miksajte dok se maslac ne upije, zatim dodajte preostali maslac i promiješajte dva ili tri puta da se sjedini, dodajte hladnu vodu i promiješajte četiri ili pet puta dok se tijesto ne sjedini u kuglu. Na lagano pobrašnjenu površinu stavite tijesto za pitu i lagano premijesite otprilike 10 puta. Lagano pobrašnjenim valjkom za tijesto razvaljajte u pravokutnik veličine otprilike 30 x 45 centimetara.

Presavijte tijesto, zatim preklopite na pola, zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 1–2 sata. Ovo tijesto za pitu je gotovo te ga možete iskoristiti odmah ili ga zamrznuti do 2 mjeseca.