Pokvareno jaje je jaje koje je prošlo kroz proces truljenja i nije prikladno za konzumiranje. Pokvarena jaja sadrže bakterije koje mogu uzrokovati probavne probleme i druge zdravstvene probleme. Stoga je važno testirati jaja prije nego ih jedete, kako biste bili sigurni da su svježa i sigurna za konzumiranje.
Za prvi test pokvarenog jaja potrebna vam je posudica s vodom. Stavite jaje u posudu s hladnom vodom. Ako jaje pluta na površini, vjerojatno je pokvareno. Ako jaje potone na dno čaše, to znači da je jaje svježe i sigurno za jelo.
Drugi način za testiranje pokvarenog jaja je pomoću njegovog mirisa i boje. Ako za vaš recept ne trebate jaje u ljusci, možete razbiti jaje o ravnu površinu. Ako je svježe, žumanjak bi trebao biti jarko žut ili narančast, a bjelanjak se ne bi trebao puno raširiti. Nakon toga uključite nos i pokušajte osjetiti miris jaja. Ako ima neugodan miris, jaje je pokvareno.