Kuharica

Osnovni recept za najbolji domaći kruh

Želite se okušati u pripremi domaćeg kruha? To je jednostavnije nego što se čini. Sve što trebate znati za pripremu kruha je osnovni recept za kruh.

kruh.jpg
Foto: Pixabay

Kriška domaćeg svježeg kruha s maslacem je najbolji način za početak dana. Ovaj osnovni recept za kruh je izvrstan za početnike pekare. Jednostavno ga je slijediti, potrebno je oko 2 sata da se napravi i daje 2 štruce prekrasnog kruha.

Sastojci potrebni da se pripremi osnovni recept za kruh su:

  • 250 ml tople vode
  • 60 g bijelog šećera
  • 1 i pol žlica aktivnog suhog kvasca
  • 1 i pol žličice soli
  • 30 ml biljnog ulja
  • 600 g brašna 

Kako biste pripremili osnovni recept za kruh, najprije u velikoj zdjeli otopite 1 žlicu šećera u toploj vodi i zatim umiješajte kvasac. Ostavite da se diže dok kvasac ne postane poput kremaste pjene, oko 5 minuta. U kvasac umiješajte preostali šećer, sol i ulje. Umiješajte jednu po jednu šalicu brašna.  Tijesto mijesite 7 minuta. Stavite u dobro nauljenu zdjelu i okrenite tijesto te pokrijte vlažnom krpom. Ostavite tijesto da se diže dok se volumen ne udvostruči, oko 1 sat.

Izbušite tijesto prema dolje. Mijesite 1 minutu i podijelite na pola. Oblikujte dvije štruce domaćeg kruha i stavite u dva podmazana kalupa za kruh. Ostavite osnovni recept za kruh da se diže 30 minuta ili dok se tijesto ne digne 2 cm iznad posude. Pecite kruh na 175°C 30-40 minuta. Ovaj osnovni recept za kruh je gotov i kruh je spreman za posluživanje. Dobar tek!

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.