Blago bubrežastog oblika s četvrtastim vrhovima, kremasto bijele boje, grah je jedan od omiljenih sastojaka mnogih jela. Kada je kuhan, ima pahuljastu teksturu i blago orašast, blag okus. Koliko se kuha grah?
Započinjući s namakanjem graha preko noći, a zatim laganim kuhanjem na štednjaku, ova je formula za kuhanje jednostavna. Kuhanje sa sušenim grahom omogućuje vam da odaberete teksturu koja vam se najviše sviđa. Evo koliko se grah kuha prema našem receptu.
Potopite grah u puno hladne vode najmanje 5 sati - proširit će se, pa neka vam zdjela bude velika. Ocijedite i isperite, zatim ih stavite u veliku šerpu, prelijte 5 cm hladne vode, prokuhajte, skinite pjenu i kuhajte još 10 minuta. Ponovno skinite pjenu, zatim dodajte samo malo soli (previše soli prije nego što se skuha očvrsnut će kožicu, kao i bilo što kiselo poput soka od limuna ili rajčica) i lagano pirjajte s napola otvorenim poklopcem 1 do 1 i pol sat, dok ne omekša.
Pazite na razinu vode i dodajte još ako je potrebno. Dakle grah se kuha 1 do 1 i pol sat ako je unaprijed namočen.