Rakija medica je vrsta rakije koja se dobiva fermentacijom meda i vode, a potom destilacijom. Ova rakija je poznata po svom slatkom okusu i blagom mirisu, a često se koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu.
Kada želite napraviti bistru medicu, potrebno vam je:
- 1 kg meda
- 5 litara vode
- 50 g suhog kvasca
- 1 limun
- šećer po želji
Prvo što trebate učiniti kada želite napraviti bistru medicu je zagrijati vodu do temperature od 40-45 stupnjeva Celzijusa i u nju dodajte med. Miješajte dok se med potpuno ne otopi. Ohladite smjesu na sobnu temperaturu. Dodajte suhi kvasac u smjesu i ostavite da fermentira 7-10 dana.
Nakon fermentacije, iscijedite sok od limuna i dodajte ga u smjesu. Ostavite da stoji još jedan dan. U drugu posudu stavite gazu i procijedite smjesu. Dodajte šećer po želji i dobro promiješajte. Destilirajte smjesu i odvojite glavnu rakiju od ostatka. Ovo je brz i jednostavan način kako napraviti bistru medicu.