ZA BLAGDANSKI STOL

Sa ova 3 recepta za suhe božićne kolače nećeš pogriješiti

Planiraš za promjenu napraviti fini suhi božićni kolač, ali ne znaš kako? Uz samo par sastojaka i božićnog ugođaja napravi najukusnije fine suhe božićne kolače.

Božićni kolač
Foto: Pexels

Suhi božićni kolači nezaobilazan su dio blagdanskog stola, unoseći toplinu i mirise tradicije u svaki dom. Njihova dugotrajnost i bogatstvo okusa čine ih idealnima za darivanje ili uživanje uz šalicu toplog čaja, vruće čokolade ili čak kuhanog vina. Pravilno pripremljeni i pohranjeni suhi kolači mogu trajati i nekoliko tjedana. Čuvaj ih u hermetički zatvorenim posudama na suhom i hladnom mjestu kako bi sačuvali svježinu i aromu. S ovim receptima, stvorit ćeš poslastice koje će svi pamtiti.

Suhi kolač s voćem i orašastim plodovima

Za razliku od ostalih suhih božićnih kolača, ovaj fini suhi božićni kolač je pun orašastih plodova i suhog voća idealan uz kuhano vino. Vrlo jednostavan za napraviti uz malo božićnog duha i ugođaja uživajte u finom suhom božićnom kolaču.

Suhi kolač s voćem i orašastim plodovima sastojci:

  • ¼ šalice glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 šalica mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • ¼ šalice miješanog suhog voća
  • 1 šalica maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica sode bikarbone
  • ¼ šalice badema u listićima
Image
PROVJERENO DOBRO

7 jednostavnih recepata za najdraže božićne kolače

Suhi kolač s voćem i orašastim plodovima priprema:

  • Pećnicu zagrij na 150 stupnjeva.
  • Mješavinu suhog voća nasjeckaj te ih potopi u toplo mlijeko na 30 minuta. Procijedi mlijeko i iskoristi ga za tijesto.
  • Uzmi zdjelu i dodaj maslac, šećer, ekstrakt vaniliju. Miješaj sve dok ne postane kremasta. Jaja razbij i miksaj dok ne postanu kremasta i pjenasta te ih dodaj u ostale mokre sastojke.
  • U jednu zdjelu pomiješaj brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodaj ove suhe sastojke u mokre sastojke i miješajte sve dok se ne sjedine. Zatim dodaj namočeno suho voće.
  • Pomiješaj sve dok se ne sjedine svi sastojci.
  • Izlij sve sastojke u kalup za pečenje.
  • Na kraju, ovaj fini suhi božićni kolač ukrasi sa listićima badema. Peci 35 do 45 minuta dok kolač ne dobije zlatnu boju.

Božićni kokos kolač

Baš poput snijega vani, kokos na blagdanskom stolu je točno ono što treba za savršen ugođaj. Sličan čupavcima, za božićni kokos kolač će ti trebati više bijele nego tamne čokolade. Ovaj sočan kokos kolač savršeno pristaje božićnom stolu, lagan je i aromatičan.

Božićni kokos kolač sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml ulja
  • 150 ml mlijeka
  • 200 g brašna
  • 100 g kokosovog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Božićni kokos kolač glazura:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g bijele čokolade
  • 50 g kokosa za posipanje

Božićni kokos kolač priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180°C i obloži kalup za kolač papirom za pečenje (ili ga premaži maslacem i pospi brašnom).
  2. U zdjeli izmiksaj jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta.
  3. Postupno dodaj ulje i mlijeko, pa umiješaj brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješaj kokosovo brašno.
  4. Smjesu ulij u kalup i peci 25-30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista.
  5. Za glazuru ugrij slatko vrhnje do točke vrenja, makni s vatre i umiješaj bijelu čokoladu dok se ne otopi.
  6. Prelij glazuru preko ohlađenog kolača i pospi kokosom. Ohladi prije posluživanja.

Kolač s orasima i keksima

Ponekad za savršen kolač nije potrebna pećnica. Ovaj bogati kolač bez pečenja kombinira orahe i kekse u savršeno jednostavnom, ali svečanom desertu.

Kolač s orasima i keksima sastojci:

  • 300 g mljevenih keksa
  • 200 g mljevenih oraha
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica ruma (po želji)

Kolač s orasima i keksima čokoladna glazura:

  • 150 g tamne čokolade
  • 1 žlica ulja

Kolač s orasima i keksima priprema:

  • U zdjeli pomiješaj mljevene kekse, orahe i šećer u prahu.
  • Dodaj maslac, mlijeko i rum, pa sve dobro izmiješaj dok ne dobiješ kompaktno tijesto.
  • Smjesu utisni u pravokutni kalup obložen papirom za pečenje, poravnaj površinu i ostavi u hladnjaku oko sat vremena da se stisne.
  • Otopi čokoladu s uljem i prelij je preko ohlađenog kolača.
  • Kad se čokolada stvrdne, nareži kolač na kocke ili prutiće.

POGLEDAJ VIDEO: Tasty fitometabolički kruh