ZDRAVI, A UKUSNI

Zdravi božićni kolačići koje morate pokušati napraviti

Najveći izazov će biti da ih odmah sve ne smažete dok su još vrući!

Zdravi božićni kolačići koje morate pokušati napraviti

Ne možeš zamisliti blagdansko vrijeme bez keksića i finih mirisa cimeta i jabuka koji te podsjećaju na božićno vrijeme, no ipak bi trebala pripaziti na zdravlje i ne unositi previše šećera u organizam? Ne brini i ne očajavaj jer postoje razne vrste zdravih božićnih kolačića koje će ti se garantirano svidjeti, te ćeš ih poželjeti raditi tijekom cijele godine.

Prednosti zdravih božićnih kolačića

Prednosti zdravih božićnih kolačića su mnogobrojne. Ne moraš osjećati grižnju savjesti jer jedeš slatkiše. Možeš dokazati sebi da sve što je zdravo ne mora biti bljutavo, već postoje i mnoge zdrave, a ukusne verzije slastica. Brašno i rafinirani šećer možeš zamijeniti rižinim šećerom i integralnim brašnom, a margarin kokosovim uljem. Spravljajući zdrave kolačiće, naučit ćeš mnogo o zdravijim namirnicama koje možeš lako integrirati u svoju svakodnevnu prehranu.

Image
HO, HO, HO - BOŽIĆ JE SVE BLIŽE

Božićni keksići. Imamo savršen i lagan recept

Klasični božićni keksići

Klasični božićni keksići su hrskavi, okrugli i apsolutno neodoljivi. Možeš ih raditi s dodatkom namirnica po svojem vlastitom ukusu, no mi donosimo recept s dodatkom brusnice.

Sastojci za klasične zdrave božićne keksiće:

  • 30 grama smeđeg šećera
  • 2 žlice maslaca
  • 1 banana
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 75 grama integralnog brašna
  • 40 grama zobene kaše
  • 60 grama suhih brusnica

Priprema klasičnih zdravih božićnih keksića:

  • Kreni ih izrađivati tako da pomiješaš šećer i maslac, te dodaš vaniliju i vilicom potpuno usitnjenu bananu.
  • Skuhanu i pripremljenu zobenu kašu pomiješaj s brašnom, te kada se to sve lijepo spoji dodaj tu smjesu u prvu posudu.
  • Brusnicu i ostale dodatke po želji (poput čokolade, oraha, lješnjaka, badema, itd.) dodaj na kraju i postavi kolačiće na papir za pečenje.
  • Možeš ih oblikovati žlicom ako nisi onaj tip kojem sve mora biti „kao po špagi“. U suprotnom, koristi male kalupe i modelatore za oblike koje odabereš.
  • Keksiće peci 15 minuta na 180 stupnjeva.

Muffini s jabukama

Muffini su jedna od najdražih slastica svima, no kako bi izbjegla sve loše što šećer donosi, okušaj se u spravljanju jedne sasvim zanimljive, zdrave verzije muffina s jabukama.

Image
Foto: Pexels

Sastojci za muffine s jabukama:

  • 60 grama maslaca
  • 340 grama integralnog brašna
  • Prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 4 jabuke
  • 200 ml mlijeka (bez laktoze)
  • 1 žličica cimeta

Priprema muffina s jabukama:

  • Najprije spoji sastojke poput brašna i praška za pecivo, a onda napravi smjesu u kojoj će se nalaziti šećer, jaja i mlijeko, te rastopi maslac, pa i njega dodajte. Sve to pomiješaj.
  • Naribaj jabuke i dodaj ih svojoj smjesi.
  • U slučaju da si ljubitelj orašastih plodova, možeš usitniti neke od njih i dodati ih smjesi prije nego što napuniš kalupe za pečenje muffina. Isto vrijedi i za cimet.
  • Peci ih 15 minuta na 180 stupnjeva.

Zobeni keksići

Osim omiljenog doručka, zobene kaše, zob je idealna i za božićne keksiće. Kako su zaista neodoljivi, uvjeri se sama uz ovaj recept.

Sastojci za zobene keksiće:

  • 25 g nerafiniranog šećera
  • 130 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 180 g jabuka
  • Limunova korica
  • 3 žlice vode
  • 180 ml mlijeka
  • 1 bjelanjak

Priprema zobenih keksića:

  • U posudu pomiješaj zobene pahuljice, malo cimeta i praška za pecivo.
  • Zatim oguli jabuke, te ih nareži na komadiće.
  • Dodaj vodu, mlijeko i bjelanjak, te sve pomiješaj i usitni mikserom.
  • Pripremi okrugle male kalupe za keksiće ili neki drugi oblik prema tvojoj želji, te pričekaj desetak minuta da se smjesa stvrdne.
  • Kolačiće postavi u kalupe i peci ih dvadesetak minuta na 200 stupnjeva, dok ne postanu sasvim smeđi.

Kolačići od vanilije i badema

Bademi su jedna od namirnica koja je iznimno bogata proteinima, vitaminom E, vlaknima i aminokiselinama. Iznimno su dobri za osobe koje se žele zdravo hraniti, očuvati zdravlje srca, te za osobe koje pate od dijabetesa. U kombinaciji s vanilijom stvaraju zdravu poslasticu kojoj je zaista teško odoljeti.

Image
Foto: Pexels

Sastojci za kolačiće od vanilije i badema:

  • Šalica badema
  • ¾ šalice nerafiniranog šećera
  • ¾  šalice integralnog brašna
  • ¾ šalice kokosovog ulja
  • ¼ šalice vode
  • 2 žličice vanilije

Priprema kolačića od vanilije i badema:

  • Za početak, dobro usitni bademe i šećer. Trebali bi biti što je moguće sitniji, stoga ako imaš blender, usitni ih u njemu.
  • Takvoj usitnjenoj smjesti dodaj brašno, sol, kokosovo ulje, te sve pomiješaj.
  • Na kraju još dodaj vodu i vaniliju.
  • Kolačiće peci 15 minuta na 180 stupnjeva, te ih oblikuj po želji.
  • Na kraju ih možeš posipati sitnim kokosom ili s malo šećera u prahu.

Kolačići od đumbira

Đumbir je namirnica koja je poznata po tome što je iznimno ljekovit. Osim što je savršen za očuvanje imuniteta, osobito zimi, đumbir sprječava pojavu virusa, idealan je u poticanju i regulaciji probave, sprječava bolove, osobito menstrualne, kao i glavobolje i još mnogo, mnogo toga. Kolačići od đumbira, osim što će ti biti neodoljivi i slastan dio božićne trpeze, donijet će ti i zdravlje.

Sastojci za kolačiće od đumbira:

  • Pola šalice nerafiniranog šećera
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica cimeta
  • Pola šalice melase
  • ½ šalice sojinog mlijeka
  • 2 i pol šalice integralnog brašna

Priprema kolačića od đumbira:

  • U posudu stavi šećer, đumbir i cimet, te dodaj melasu koja može biti izvrsna zamjena za nezdravi šećer.
  • U pripravljenu smjesu dodaj sojino mlijeko i sve to izmiješaj mikserom.
  • Na kraju još dodaj brašno i vrlo tanko razvaljaj dobiveno tijesto.
  • Odaberi kalupe za izgled tvojih kolačića i poslaži ih na lim koji prije pečenja treba namastiti i pobrašniti.
  • Kolačiće peci na 180 stupnjeva 15 do 20 minuta.

Božićni kruh

U slučaju da nemaš običaj peći ovaj slatki, božićni kruh, vrijeme je da mu ove godine svakako pružiš šansu. Nećeš pogriješiti!

Sastojci za božićni kruh:

  • 300g integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šalica naribane mrkve
  • 220 g smeđeg šećera
  • 65 g sušenih brusnica
  • 1 žličica cimeta
  • 2 jaja
  • 125 ml mlijeka
  • 125 ml biljnog ulja
  • 2 žlice sjemenki bundeve

Priprema božićnog kruha:

  • Za početak, pomiješaj brašno, prašak za pecivo, mrkvu, šećer, te na kraju dodaj brusnice i cimet.
  • U drugu posudu umuti jaja, mlijeko i ulje, te sve to dodaj u prvu smjesu i dobro promiješaj mikserom.
  • Kada kruh postaviš u lim za pečenje, posipaj smjesu bučinim sjemenkama.
  • Lim za pečenje kruha pripremi tako što ćeš ga obložiti papirom za pečenje i peci kruh na 180 stupnjeva oko jedan sat.

POGLEDAJ VIDEO: Recept za najbrže domaće zobene kolačiće