Jedna od omiljenih namirnica mnogih u toplijem dijelu godine zasigurno je kokos. Odlično se uklapa u mnoga jela, osobito u slastice.
Upravo je u kolačima i tortama kokos često jedan od glavnih sastojaka, a njegova specifična aroma uvijek godi nepcu. Odlično se slaže s čokoladom pa postoji niz recepata za slasne kolače, a kao jedan od najpoznatijih i mnogima omiljenih kolača s kokosom zasigurno su rafaelo kuglice ili pak čupavci.
Bilo da se koristi kao glavni sastojak ili pak samo za posipanje, kokos je uvijek dobrodošao u mnogim desertima, osobito tijekom ljeta. U posljednje je vrijeme vrlo popularno i kokosovo brašno od kojeg se mogu spraviti vrlo fine i zdrave palačinke.
Ako voliš kokos, za tebe smo pripremili neke vrlo slasne recepte koji će biti pravo osvježenje u toplim danima koji su pred nama.
Foto: Unsplash, Instagram
Kokos tortice
Sastojci:
5 jaja
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
4 žlice mljevenih badema
1 žlica isjeckanih badema
2 žlice brašna
1 prašak za pecivo
1 puding od kokosa
100 g mljevenog kokosa
Lino Lada kokos
100g margarina
250 ml tekućeg šlaga
200 ml mlijeka
Priprema:
BISKVIT:
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Izraditi bjelanjke u čvrsti snijeg te postepeno dodavati šećer dok se ne dobije homogena smjesa, zatim i vanilin šećer i jedan po jedan žumanjak. U posebnoj posudi promiješati suhe sastojke (brašno, bademe i prašak za pecivo) te lagano umiješati u bjelanjke.
Biskvit peći oko 30 min na 180 stupnjeva.
KREMA:
Puding od kokosa skuhati sa 200 ml mlijeka i 2 žlice šećera.
Ohlađeni puding razraditi sa 100g margarina te zatim dodati 1-2 žlice slatkog vrhnja kojeg ste prethodno razradili.
U tu kremu dodati 4 žlice Lino Lade od kokosa i 2 žlice mljevenog kokosa. Sve zajedno dobro promiješati.
Na ohlađeni biskvit dodati ohlađenu kremu i obložiti tučenih slatkim vrhnjem.
Ukrasiti po želji.
Bounty čokoladice
Sastojci:
200 g kokosovog brašna
200 ml vrhnja za šlag
100 g maslaca
150 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
150 g mliječne čokolade
3 žlice ulja
Priprema:
1. Zagrijte vrhnje, šećer i maslac i miješajte dok se šećer ne otopi. Zatim dodajte kokosovo brašno i sjedinite smjesu.
2. Smjesu prebacite u pleh koji ćete prethodno obložiti papirom za pečenje. Smjesu poravnajte. I preko možete isto staviti papir za pečenje te staviti nešto na vrh kako bi se smjesa bolje stisnula.
3. Stavite pleh u frižider i pustite da se ohladi. Oko 3-4 sata kako bi kokos upio vrhnje i maslac te se smjesa što više stisnula.
4. Izvadite smjesu iz pleha te ju izrežite na komade. Veličina ovisi o vašim željama.
5. Za preljev je potrebno otopiti čokoladu na pari s 3 žlice ulja.
Možete staviti izrezane komadiće na rešetku i preliti ih s čokoladom. Ili stavite komadić na vilicu te sa žlicom prelijete čokoladu preko.
6. Ostavite čokoladice na suhom i hladnom da se čokolada ohladi i stvrdne.
Kuglof s kokosom
Sastojci:
1 čaša brašna
200 g šećera
100 ml ulja
100 g kokosa
4 jaja
1 prašak za pecivo
3 žlice kakaa
Priprema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrsti snijeg.
2. Žumanjke umutiti sa šećerom pa dodati ulje, kokos, prašak za pecivo, brašno i kakao.
3. Polako umiješati bjelanjke i prebaciti u namašćen kalup.
4. Peći na 180 stupnjeva 40 minuta.
Palačinke s kokosom
Sastojci:
100 g brašna
3 žlice kokosovog brašna
1 žlica kokosovog ulja
2 žličice praška za pecivo
200 ml zobenog mlijeka
1 žlica smeđeg šećera ili meda
Priprema:
Najprije pomiješajte sve suhe sastojke, a zatim dodajte mlijeko i ulje od kokosa. Dobro promiješajte smjesu kako ne bi bilo grudica. Pecite na ulju ili maslacu s obje strane dok blago ne porumene. Poslužite uz pekmez ili namaz po izboru.
Kocke s kokosom i limunom
Sastojci :
6 jaja
12 žličica šećera
6 žličica brašna
150 grama kokosovog brašna
1 limun
1 prašak za pecivo
6 žličica ulja
6 žličica tople vode
6 žličica džema od marelica
150 grama čokolade
Priprema:
Umutiti 6 žumanjka i 3 bjelanjka sa 6 žličica šećera te polako dodati toplu vodu i dalje miješajući mikserom. Potom dodati kokos, prašak za pecivo i brašno te koru od 1/2 limuna. Promiješati i staviti u pleh te peći oko 15-tak minuta. Džem, sok od limuna i otopljenu čokoladu izmiješati i premazati preko tijesta. Preko toga prelijati umućene bjelanjke sa 6 žličica šećera, 3 žličice soka od limuna i 50 g kokosa te vratiti u pećnicu i peći jos 15 minuta. Pečeni kolač premazati glazurom od čokolade.
Kokosovi kolačići
Sastojci:
250 ml mlijeka od kokosa
300 g ribanog kokosa
2 jušne žlice javorova sirupa
2 jušne žlice kukuruznog škroba
1 mahuna vanilije
¼ čajne žličice soli
Priprema:
1. Ugrijte pećnicu na 180 °C. U dubokoj posudi na laganoj vatri miješajte napitak od kokosa, kukuruzni škrob i javorov sirup. Miješajte dok se ne zgusne, 2 do 3 minute. Maknite s vatre.
2. Izvadite sjemenke iz mahune vanilije. Sjemenke vaniije, sol i ribani kokos dodajte smjesi u posudi. Miješajte dok se sve dobro ne poveže.
3. Stavite jušnu žlicu mješavine kokosa na tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje te pospite s još malo naribanog kokosa.
4.Pecite 10 do 15 minuta dok kolačići ne dobiju zlatno smeđu boju.
Torta od kokosa i čokolade
Sastojci:
260 g mljevenih badema
40 g mljevenog kokosa
125 g šećera od šećerne trske
70 g kakao praha
1/2 žličice praška za pecivo (bez glutena)
250 ml napitka od kokosa
2 jaja
1 naranča
2 jušne žlice ribanog kokosa za ukras
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180° C. Pomiješajte suhe sastojke u velikoj zdjeli. Miješajte pjenjačom da biste uklonili grudice. Odvojite jaja pa dodajte žumanjke s napitkom od kokosa jednog po jednog u suhe sastojke. Miješajte dok ne bude glatko. 2. Istucite bjelanjke dok ne budu čvrsti i lagano ih umiješajte u tijesto tako da dobijete gustu smjesu. Uzmite namašćen lim za pečenje (ili upotrijebite papir za pečenje) i ulijte smjesu u njega.
3. Pecite 30 do 35 minuta. Nakon 30 minuta pečenja, unutrašnjost ostaje kremasta, a ako pečete malo dulje, torta će biti više suha.
4. Naribajte koricu naranče. Izvadite čokoladnu tortu iz pećnice i pustite da se ohladi prije rezanja. Narežite tortu na jednake komade i posložite ih na tanjur s narančinom koricom i kokosovim pahuljicama.