Ovaj čokoladni desert počinje slojem pudinga od čokolade. Zatim ima sloj čokoladnog kolača prelivenog čokoladnim ganacheom. A za još kremastiji okus ima još jedan sloj čokoladnog kolača i još ganachea. Zatim, budući da je čokoladnom desertu u čaši potrebna glazura, ovaj se desert prelijeva debelim slojem domaće bogate glazure od tamne čokolade.
Sastojci za čokoladni desert u čaši:
- 200 g komadića tamne čokolade
- 7 žlica šećera
- 30 g punomasnog mlijeka
- 2 žlice amaretta
- 1/8 žličice soli
- 420 g ricotta sira
- 200 g grčkog jogurta
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 1 šalica jakog vrhnja za šlag
- 2 šalice čokoladnih napolitanki, zdrobljenih
- čokolada ili narezane jagode za ukras
- 100 g narezanih badema za ukras
Kako se priprema čokoladni desert u čaši?
U posudi pomiješajte komadiće čokolade, 6 žlica šećera, mlijeko, liker od badema i sol. Kuhajte na srednjoj vatri uz redovito miješanje dok smjesa ne postane glatka. To je prvi korak pripreme čokoladnog deserta u čaši.
Pomiješajte ricottu, grčki jogurt i vaniliju u samostojećem mikseru ili velikoj zdjeli za miješanje i miksajte dok se ne sjedine.
Dok je čokoladna smjesa topla, ali ne vruća, polako je ulijevajte u smjesu od sira uz mućenje. Tucite dok se sve ne sjedini, prestajući strugati stijenke zdjele prema potrebi.
Zdrobite čokoladne kekse u multipraktiku ili ih stavite u plastičnu vrećicu za pohranu i zgnječite valjkom za tijesto. U srednjoj zdjeli umutite čvrsto vrhnje i 1 žlicu šećera dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.
Stavite 2 žlice mrvica kolačića na dno 8 čaša. Ravnomjerno rasporedite smjesu za čokoladni cheesecake između šalica. Na vrh stavite dodatne 2 žlice zdrobljenih kolačića. Ravnomjerno podijelite šlag između 8 šalica.
Svaki čokoladni desert u čaši ukrasite strugotinama čokolade, narezanim bademima, narezanim jagodama, borovnicama, trešnjama ili bilo kojim voćem po vašem izboru. Ohladite najmanje 3 sata prije posluživanja. Sada ste sigurni kako se priprema čokoladni desert u čaši.