S jednim zalogajem ovog finog, brzog i kremastog kolača od čokolade zaključiti ćete da je to najbolji čokoladni kolač. Slijedi recept za brzi kremasti kolač od čokolade.
Sastojci za brzi kremasti kolač od čokolade:
- 250 g brašna
- 120 g šalice šećera
- 90 g nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 1 žličica espresso praha domaćeg ili kupovnog
- 120 ml mlijeka ili mlaćenice, bademovog ili kokosovog mlijeka
- 60 ml biljnog ulja
- 2 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 120 ml kipuće vode
Kako se priprema brzi kremasti kolač od čokolade?
Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite dva kalupa za tortu tako da ih poprskate sprejom za pečenje ili premažete maslacem i lagano pobrašnite.
Dodajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i espresso u veliku zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera. Promiješajte da se sjedini ili pomoću nastavka s lopaticom promiješajte kroz smjesu brašna dok se dobro ne sjedini.
Dodajte mlijeko, biljno ulje, jaja i vaniliju u smjesu brašna i miješajte na srednjoj brzini dok se dobro ne sjedini. Smanjite brzinu i pažljivo dodajte kipuću vodu u tijesto za kolač dok se dobro ne sjedini.
Tijesto ravnomjerno rasporedite između dva pripremljena kalupa za kolače. Pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ili tester za kolače umetnut u sredinu čokoladnog kolača ne izađe čist.
Izvadite brzi kremasti kolač od čokolade iz pećnice i ostavite da se ohladi oko 10 minuta, izvadite iz kalupa, ohladite i poslužite.