Gastro
BRZO I FINO

Jednostavan ljetni recept: Umak od sezonskog povrća koji ide baš u sve

Jednostavan ljetni recept: Umak od sezonskog povrća koji ide baš u sve
Ako želite brz, zdrav i ukusan način da iskoristite sezonsko povrće – ovaj recept je pravi izbor.

Kad ljeto donese obilje svježih tikvica i rajčica iz vrta, idealno je vrijeme za pripremu mirisnog i svestranog umaka koji se lako priprema, a obiluje bogatim okusima. Njegovu aromu dodatno obogaćuju klasične namirnice poput luka, mrkve, celera, češnjaka i dašak mediteranskih začina.

Ovaj umak od rajčice i tikvica izvrstan je ne samo uz tjesteninu ili njoke, već se savršeno uklapa i kao prilog uz mesna jela poput odrezaka i popečaka, kao i uz rižu ili kus-kus. Ako želite brz, zdrav i ukusan način da iskoristite sezonsko povrće – ovaj recept je pravi izbor.

Sastojci: 

  • 1,5 kg rajčice
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica sušenog origana
  • 3 tikvice
  • 1 vezica bosiljka
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • papar

Priprema:

  • Povrće očistite i operite. Rajčici nožićem uklonite udubinu kod peteljke, dok u velikom loncu zagrijavate vodu. Rajčice uronite u kipuću vodu na 20 sekundi kako bi se kožica lakše ogulila.
  • Kada se rajčice ohlade, ogulite ih i narežite na komadiće.
  • Luk i češnjak sitno nasjeckajte, mrkvu i celer narežite na sitno, tikvice na kockice, a bosiljak grubo nasjeckajte.
  • U loncu zagrijte maslinovo ulje i maslac. Dodajte luk, mrkvu i celer te pirjajte 5 minuta.
  • Dodajte češnjak i kada zamiriše, ubacite rajčicu, koncentrat rajčice, šećer i origano. Kuhajte 30 minuta, povremeno miješajući.
  • Umak po želji djelomično usitnite štapnim mikserom, potom vratite lonac na vatru, dodajte tikvice i bosiljak te kuhajte još 10 do 15 minuta. Začinite solju i paprom.
  • Gotov umak poslužite s tjesteninom, pire krumpirom, rižom ili drugim prilogom.

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx