

Sezona je tikvica, mnogima omiljenog ljetnog povrća s kojim se mogu pripremiti brojna jednostavna i lagana jela idealna za ove vruće ljetne dane.
Tikvice su izuzetno zdrava i niskokalorična namirnica jer sadrže visok udio vode pa su idealan izbor i za ljude s viškom kilograma. Uz to, obiluju zdravim vlaknima te brojnim vitaminima i mineralima pa bismo ih svakako trebali uključiti u prehranu što češće.
Od tikvica zapečenih u pećnici pa do ukusnih popečaka, u nastavku donosimo deset sjajnih recepata s ukusnim i zdravim povrćem.
Recepti s tikvicama bez mesa
Tikvice su izuzetno svestrano povrće koje možeš koristiti u mnogim jelima, čak i bez mesa. Pronađi inspiraciju za zdrave obroke koji su puni okusa i nutritivnih vrijednosti.
Složenac od tikvica i krumpira
Sastojci:
- 1 veća tikvica
- 3-4 krumpira srednje veličine
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žlica vlasca
- 100 grama ribanog tvrdog sira po želji
- 1 žlica maslaca
- sol i papar
Priprema:
- Krumpir i tikvice oguliti i narezati na tanke ploške.
- Krumpir prokuhati u slanoj vodi i ocijediti.
- Tikvice posoliti pa ostaviti u cjedilu da puste vodu.
- Posudu za pečenje premazati maslacem te u nju poredati tikvice i krumpir i začiniti soli i paprom.
- Prelijati vrhnjem za kuhanje i posipati vlascem i ribanim sirom.
- Peći na 200 stupnjeva oko pola sata i poslužiti odmah.
Brze tikvice iz pećnice
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 jaja
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica brašna
- 1 žlica vlasca
- 150 grama sira
- 2 žlice parmezana
- sol i papar
- ulje
Priprema:
- Tikvice oguliti i naribati na krupne komade.
- U posudi pomiješati jaja sa krušnim mrvicama, brašnom, ribanim sirom, vlascem i začinima.
- Na kraju dodati ribane tikvice i promiješati.
- Smjesu sipati u nauljenu tepsiju za pečenje i peći na 200 stupnjeva oko pola sata ili dok ne porumeni.
- Prije posluživanja posipati parmezanom.
Popečci od ribane tikvice i sira
Sastojci:
- 2 tikvice
- 2 jaja
- ½ šalice brašna
- 100 grama ribanog sira po izboru
- sol i papar
- ulje za prženje
Priprema:
- Tikvice naribati i posoliti te ih ostaviti u cjedilu da puste vodu, oko 20 minuta.
- Dobro ih ocijediti i pomiješati s brašnom, umućenim jajima, sirom, soli i paprom.
- Po potrebi dodati još malo brašna.
- Rukama oblikovati popečke te ih pržiti na zagrijanom ulju u tavi sa svake strane dok ne porumene.
- Poslužiti uz salatu i umak po izboru.
Popečci od ribanih tikvica i zobenih pahuljica
Sastojci:
- 1 velika tikvica
- ½ šalice zobenih pahuljica
- 1 jaje
- ½ šalice brašna
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žlica vlasca
- sol i papar
- ulje za prženje
Priprema:
- Tikvice naribati pa ostaviti sa strane da puste vodu.
- Ocijediti ih i pomiješati sa zobenim pahuljicama, brašnom, umućenim jajetom, krušnim mrvicama, vlascem i začinima.
- Ulje zagrijati u tavi te žlicom stavljati smjesu za popečke i pržiti ih s obje strane dok ne poprime zlatnu boju.
Zdravi recepti s tikvicama
Tikvice su odličan izbor za lagane i zdrave obroke, bogate vlaknima i vitaminima
Smoothie s tikvicom
Sastojci:
- 1 manja tikvica
- 1 banana
- 1 jabuka
- 150 ml vode ili bademovog mlijeka
Priprema:
- Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati te odmah konzumirati.
Krem juha od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 manja krumpira
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 500 ml temeljca za juhu
- 2 žlice kiselog vrhnja
- sol i papar
- maslinovo ulje
Priprema:
- Krumpir oguliti, narezati i prokuhati u slanoj vodi.
- Nakon toga u zdjelu za kuhanje dodati narezane tikvice, kuhani i ocijeđeni krumpir, luk, češnjak i temeljac te začiniti po želji.
- Ostaviti da zavrije i kuhati oko 15 do 20 minuta odnosno dok tikvice i krumpir ne omekšaju.
- Na kraju izmiksati štapnim mikserom te dodati kiselo vrhnje.
Recepti za punjene tikvice
Punjenje tikvica daje im posebnu dimenziju okusa, bilo da biraš povrtne, rižine ili druge kombinacije.
Tikvice punjene mljevenim mesom
Sastojci:
- 2 velike tikvice
- 250 grama mljevenog mesa
- 1/3 šalice tekuće rajčice
- ½ šalice ribanog parmezana
- ½ glavice luka
- 1 žličica vlasca
- 1 režanj češnjaka
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice.
- Izdubljeno meso tikvica nasjeckati.
- Na tavi zagrijati ulje pa dinstati luk i češnjak te dodati mljeveno meso i nasjeckane tikvice.
- Dinstati dok meso ne dobije boju.
- Dodati začine i još kratko ostaviti da se krčka.
- Smjesom od mesa puniti izdubljene tikvice i svaku posipati ribanim parmezanom.
- Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta odnosno dok ne porumeni.
Tikvice punjene rižom
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 glavica luka
- 1 šalica basmati riže
- 1 žličica vlasca
- 100 grama sira po izboru
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice dobro oprati, prepoloviti i izdubiti uz pomoć žlice te ih složiti u vatrostalnu posudu koju smo prethodno dobro nauljili.
- Rižu najprije kratko prokuhati i ocijediti.
- U tavu dodati ulje i luk pa kratko dinstati te nakon nekoliko minuta dodati kuhanu rižu, meso tikvice, vrhnje i začine.
- Ostaviti da se kuha dok riža ne upije tekućinu. Smjesom od riže puniti tikvice i posipati ribanim sirom.
- Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
Recepti za pohane tikvice
Pohane tikvice su omiljeni zalogaj zbog svoje hrskave kore i sočne unutrašnjosti.
Klasične pohane tikvice
Sastojci:
- 1 tikvica srednje veličine
- 2 jaja
- 1 šalica oštrog brašna
- prstohvat soli
- malo mlijeka
- malo mineralne vode
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Oguliti i narezati tikvice na ploške te posoliti.
- Ostaviti sa strane da puste vodu i ocijediti.
- Napraviti smjesu za pohanje od jaja, brašna, mlijeka i mineralne vode.
- Umočiti tikvice u smjesu, s obje strane i pržiti na ulju dok ne porumene.
Pohane tikvice iz pećnice
Sastojci:
- 2 tikvice
- 150 grama krušnih mrvica
- 100 grama brašna
- 100 grama parmezana ili nekog drugog ribanog sira
- 2 jaja
- ulje
- sol i papar
Priprema:
- Tikvice oprati, narezati i posoliti te ih ostaviti sa strane da puste vodu.
- U jednu zdjelicu staviti krušne mrvice pomiješane s parmezanom te sol i papar, u drugu brašno i u treću dobro umućena jaja.
- Umakati tikvice u brašno, jaja i krušne mrvice te ih rasporediti po tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
- Po želji prije pečenja poprskati maslinovim uljem.
- Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju.


Najfinija ljetna rolada s mascarponeom, bijelom čokoladom i malinama

Popusti do 60 posto: Klasici i trendi komadi koje još stigneš uloviti u Zari
