U ovom receptu kombiniramo hrskavo tijesto, svježe tikvice i slani feta sir, a sve zaokružujemo aromatičnim začinima koji podsjećaju na Mediteran
Ljeti svi tražimo recepte koji ne zahtijevaju dugo kuhanje, a opet su ukusni, sezonski i vizualno privlačni. Slana galetta – rustikalna pita bez kalupa – savršen je izbor za lagani ručak, večeru na terasi ili piknik. U ovom receptu kombiniramo hrskavo tijesto, svježe tikvice i slani feta sir, a sve zaokružujemo aromatičnim začinima koji podsjećaju na Mediteran.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
- prstohvat soli
- 3-4 žlice hladne vode
- Za nadjev:
- 2 srednje tikvice (narezane na tanke ploške)
- 150 g feta sira (izmrvljenog)
- 1 jaje (za premaz)
- 1 žlica maslinova ulja
- svježi timijan ili origano (po želji)
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac i utrljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Postupno dodajte hladnu vodu i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- Tikvice lagano posolite i ostavite ih 10 minuta da puste vodu, pa ih osušite papirnatim ručnikom. Fetu izmrvite i pomiješajte s malo papra i timijanom.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug (debljine oko 0.5 cm). Po sredini rasporedite fetu, ostavljajući rub od 4 cm, a preko nje poslažite ploške tikvica. Rubove tijesta preklopite prema unutra.
- Galettu premažite razmućenim jajetom, pokapajte s malo maslinova ulja i po želji dodajte još začina.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30–35 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.