Gastro
UMJESTO KLASIČNE PIZZE

Rustikalna pita za ljetne dane: Galetta s tikvicama i fetom

Rustikalna pita za ljetne dane: Galetta s tikvicama i fetom
U ovom receptu kombiniramo hrskavo tijesto, svježe tikvice i slani feta sir, a sve zaokružujemo aromatičnim začinima koji podsjećaju na Mediteran

Ljeti svi tražimo recepte koji ne zahtijevaju dugo kuhanje, a opet su ukusni, sezonski i vizualno privlačni. Slana galetta – rustikalna pita bez kalupa – savršen je izbor za lagani ručak, večeru na terasi ili piknik. U ovom receptu kombiniramo hrskavo tijesto, svježe tikvice i slani feta sir, a sve zaokružujemo aromatičnim začinima koji podsjećaju na Mediteran.

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca (hladnog, narezanog na kockice)
  • prstohvat soli
  • 3-4 žlice hladne vode
  • Za nadjev:
  • 2 srednje tikvice (narezane na tanke ploške)
  • 150 g feta sira (izmrvljenog)
  • 1 jaje (za premaz)
  • 1 žlica maslinova ulja
  • svježi timijan ili origano (po želji)
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  • U posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte hladni maslac i utrljajte ga prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Postupno dodajte hladnu vodu i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u disk, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  • Tikvice lagano posolite i ostavite ih 10 minuta da puste vodu, pa ih osušite papirnatim ručnikom. Fetu izmrvite i pomiješajte s malo papra i timijanom.
  • Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug (debljine oko 0.5 cm). Po sredini rasporedite fetu, ostavljajući rub od 4 cm, a preko nje poslažite ploške tikvica. Rubove tijesta preklopite prema unutra.
  • Galettu premažite razmućenim jajetom, pokapajte s malo maslinova ulja i po želji dodajte još začina.
  •  Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30–35 minuta, dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo.

 

Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx