Bilo da ste u žurbi, planirate obiteljski ručak ili želite impresionirati goste, lisnato tijesto će vam omogućiti da pripremite savršena jela s minimalnim naporom
Lisnato tijesto jedan je od najpraktičnijih i najukusnijih sastojaka koji možete imati u svojoj kuhinji. Iako se često smatra sofisticiranim, zapravo je nevjerojatno jednostavno za raditi i pruža beskrajne mogućnosti za stvaranje ukusnih jela. Bilo da ste u žurbi, planirate obiteljski ručak ili želite impresionirati goste, lisnato tijesto će vam omogućiti da pripremite savršena jela s minimalnim naporom. U nastavku vam donosimo tri odlična recepta s lisnatim tijestom koja ćete zasigurno obožavati!
Lisnato tijesto s kremom od sira i špinata
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 200 g svježeg špinata
- 200 g svježeg sira
- 1 jaje (za premazivanje)
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Operite špinat i stavite ga u tavu na srednje jakoj vatri dok ne uvene. Ocijedite višak tekućine.
- Pomiješajte špinat sa svježim sirom, solju i paprom.
- Razvucite lisnato tijesto na pobrašnjenoj površini i narežite ga na kvadrate ili pravokutnike.
- Na sredinu svakog komadića tijesta stavite žlicu smjese sa sirom i špinatom.
- Preklopite tijesto, pritisnite rubove i premažite ih jajem.
- Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C oko 15-20 minuta ili dok ne postane zlatno smeđe.
- Ovaj recept je brz i ukusan, idealan za obiteljske trenutke ili kada vam trebaju brzi zalogaji za goste.
Mini pite s piletinom i povrćem
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 300 g pilećih prsa
- 1 crvena paprika
- 1 manji luk
- 100 g kukuruza
- 1 jaje (za premazivanje)
- 1 žlica maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Piletinu skuhajte ili pecite na tavi, a zatim je narežite na male komadiće.
- Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk i papriku dok ne omekšaju. Dodajte kuhanu piletinu, kukuruz, sol i papar.
- Razvucite lisnato tijesto i izrežite krugove pomoću čaše ili modle.
- Na svaki krug stavite malu količinu piletine i povrća, preklopite tijesto i pritisnite rubove.
- Premažite svaki mini pitu jajem i pecite u pećnici na 180°C oko 20 minuta dok ne postanu zlatno smeđe.
- Ove mini pite su savršene kao užina ili glavna jela za obiteljsku večeru.
Slatki zavitci s čokoladom i lješnjacima
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 100 g tamne čokolade
- 50 g lješnjaka
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 jaje (za premazivanje)
Priprema:
- Čokoladu usitnite na male komadiće, a lješnjake grubo nasjeckajte.
- Razvucite lisnato tijesto i izrežite na pravokutnike.
- Na svaki pravokutnik stavite komadić čokolade i malo nasjeckanih lješnjaka.
- Zatvorite tijesto u obliku rolade i pritisnite rubove.
- Premažite rolade jajem i stavite ih peći na 200°C oko 15 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.
- Po želji, pospite šećerom u prahu nakon pečenja.
- Ovi slatki zalogaji savršeni su za uživanje uz kavu ili kao desert nakon obroka.