
Ideje za brzinski ljetni ručak: Lagani i osvježavajući recepti gotovi za 20 minuta

Ljeti, kada temperature rastu, zadnje što želimo je dugo stajati uz štednjak. Zato je pravo vrijeme za brze, jednostavne i lagane obroke koji će vas nahraniti, a da vas ne opterete. Osvježavajuće salate, hladne tjestenine, jela bez kuhanja – sve su to savršeni kandidati za brzinski ljetni ručak.
U nastavku donosimo nekoliko ideja koje će vam uštedjeti vrijeme i pomoći da uživate u ljetu bez kompromisa na okusu.
Tjestenina s pestom, mozzarellom i cherry rajčicama
Sastojci:
- 200 g tjestenine
- 2 žlice pesta od bosiljka
- 100 g mozzarelle
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
- Maslinovo ulje, sol i papar
Priprema:
Skuhajte tjesteninu, ocijedite i pomiješajte s pestom. Dodajte rajčice, natrganu mozzarellu i začinite. Poslužite toplo ili hladno.
Hladna salata s kvinojom, krastavcem i fetom
Sastojci:
- 1 šalica kuhane kvinoje
- ½ krastavca, narezanog
- 100 g fete
- Svježi peršin ili menta
- Limunov sok, maslinovo ulje
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u zdjeli, začinite po želji i ohladite prije posluživanja.
Tortilje s tunjevinom i jogurt dresingom
Sastojci:
- 2 tortilje
- 1 konzerva tunjevine
- Par listova zelene salate
- 1 naribana mrkva
- Jogurt, limunov sok i senf za dresing
Priprema:
Tunjevinu pomiješajte s dresingom, dodajte povrće, zarolajte u tortilju i poslužite.
Ljetni rižoto s tikvicama i limunom
Sastojci:
- 150 g riže (najbolje arborio)
- 1 srednja tikvica (naribana ili narezana na tanke ploške)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka (sitno nasjeckan)
- 500 ml povrtnog temeljca
- Sok i korica pola limuna
- 2 žlice naribanog parmezana
- Sol i papar po ukusu
- Svježi bosiljak ili peršin za posipanje (po želji)
Priprema:
- Na maslinovom ulju kratko prodinstajte češnjak.
- Dodajte tikvice i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekšaju.
- Umiješajte rižu, kratko je prepržite pa postupno dodajte topli temeljac, miješajući dok riža ne postane kremasta (oko 15–18 minuta).
- Na kraju umiješajte limunovu koricu, sok i parmezan. Začinite po ukusu.
- Poslužite toplo, posipano svježim biljem.

Frizure koje ćemo nositi ovo ljeto: 5 trendova za vruće dane

Aleksandra Dojčinović novom Pre-Fall kolekcijom otvara iduće poglavlje svog dugovječnog brenda

Uskoro počinje veliko sezonsko sniženje u Zari – sve što moraš znati
