
Borovnice u glavnoj ulozi: Tri savršena deserta za vruće ljetne dane

Ljeto je nezamislivo bez sočnih, tamnoplavih bobica koje s pravom nose titulu superhrane. Borovnice, ti sitni dragulji prirode, ne samo da osvajaju svojim slatko-kiselkastim okusom, već su i prava riznica zdravlja. Njihova prepoznatljiva, duboka boja potječe od antocijanina, moćnog antioksidansa koji, prema istraživanjima organizacije Mayo Clinic Health System, može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te poboljšati kognitivne funkcije.
Jedna šalica borovnica sadrži otprilike četvrtinu preporučene dnevne doze vitamina C i značajnu količinu vlakana, a sve to uz samo 80-ak kalorija. Upravo zbog toga idealan su saveznik u održavanju vitalnosti i linije. Iako je ljeto njihova glavna sezona, sjajna je vijest da smrznute borovnice zadržavaju većinu svojih nutritivnih vrijednosti, što znači da u desertima s borovnicama možemo uživati tijekom cijele godine. Kako bismo proslavili njihovu sezonu, donosimo vam tri jednostavna, a opet spektakularna recepta koji će postati zvijezde vašeg ljetnog jelovnika.
Kocke s borovnicama i sirom bez pečenja
Kada temperature porastu, posljednje što želimo je paliti pećnicu. Ovaj desert je idealno rješenje – kremast, osvježavajuć i gotov bez kapi znoja. Kombinacija hrskave podloge od keksa, bogate kreme od sira i svježine borovnica jednostavno je neodoljiva.
Sastojci:
- 200 g mljevenih graham ili integralnih keksa
- 3 žlice šećera
- 100 g otopljenog maslaca
- 225 g krem sira, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 200 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica limunovog soka
- prstohvat soli
- 250 ml vrhnja za šlag (ili gotovog šlaga)
- 300 g svježih ili smrznutih borovnica
Priprema:
U posudi pomiješajte mljevene kekse s tri žlice šećera, a zatim dodajte otopljeni maslac i miješajte dok ne dobijete smjesu nalik mokrom pijesku. Smjesu ravnomjerno utisnite na dno četvrtastog kalupa (otprilike 20x20 cm) kako biste oblikovali čvrstu podlogu. U drugoj, većoj posudi, električnim mikserom pjenasto umutite krem sir i 200 g šećera dok smjesa ne postane potpuno glatka. Dodajte ekstrakt vanilije, limunov sok i sol te kratko promiješajte. Ako koristite vrhnje za šlag, umutite ga u čvrsti šlag u zasebnoj posudi, a zatim ga lagano, špatulom, umiješajte u kremu od sira. Na kraju nježno umiješajte borovnice. Dobivenu kremu ravnomjerno rasporedite preko podloge od keksa. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a najbolje preko noći, kako bi se desert dobro stisnuo prije rezanja na kocke i posluživanja.
Jednostavne pite od borovnica u obliku pločica
Za sve ljubitelje klasične pite s borovnicama koji nemaju vremena ili volje za izradu kompliciranog tijesta, ove pločice su ostvarenje snova. Recept je genijalan jer se ista smjesa koristi i za podlogu i za hrskavi posip na vrhu. Rezultat je savršen spoj prhke, maslačne podloge, baršunaste središnje kreme i sočnog sloja borovnica.
Sastojci:
Za podlogu i posip:
- 115 g neslanog maslaca, otopljenog
- 100 g bijelog šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 180 g glatkog brašna
- prstohvat soli
Za kremasti nadjev:
- 1 veće jaje
- 150 g grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
- 65 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica glatkog brašna
Za sloj s borovnicama:
- 300 g svježih ili smrznutih borovnica
- 65 g šećera
- 2 žlice limunovog soka
- 2 žličice kukuruznog škroba
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Četvrtasti kalup (20x20 cm) obložite papirom za pečenje. U posudi pomiješajte otopljeni maslac s obje vrste šećera. Dodajte brašno i sol te promiješajte dok ne dobijete suhu, pjeskastu smjesu s pokojom većom grudicom. Odvojite otprilike trećinu smjese sa strane za posip. Ostatak smjese utisnite čvrsto na dno pripremljenog kalupa. Za kremu, u drugoj posudi pjenjačom umutite jaje, grčki jogurt, šećer i vaniliju, a zatim dodajte žlicu brašna i sjedinite. Prelijte kremu preko podloge. U trećoj posudi pomiješajte borovnice sa šećerom, limunovim sokom i kukuruznim škrobom te ih ravnomjerno rasporedite preko kreme. Na kraju, po vrhu ravnomjerno pospite ostatak smjese za posip, koju možete dodatno stisnuti među dlanovima kako biste dobili veće komade. Pecite oko 50-60 minuta, ili dok rubovi ne počnu snažno ključati, a posip ne dobije blago zlatnu boju. Ključno je da kolač ohladite u potpunosti, barem dva do tri sata, prije rezanja jer će se inače raspasti.
Brzi i sočni 'crisp' s borovnicama
'Crisp' ili 'crumble' je ultimativni desert za utjehu – topao, voćni i nevjerojatno jednostavan za pripremu. Ne traži preciznost ni posebne vještine, a rezultat je uvijek božanstven. Mjehurići gustog soka od borovnica koji izbijaju ispod zlatno-smeđeg, hrskavog pokrivača prizor su i okus čistog užitka. Poslužite ga toplog, uz kuglicu sladoleda od vanilije za potpuni doživljaj.
Sastojci:
Za nadjev:
- 350 g svježih borovnica
- 70 g šećera
- 1 žlica glatkog brašna
- ½ žličice cimeta
Za posip:
- 95 g glatkog brašna
- 50 g smeđeg šećera
- ½ žličice soli
- 60 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Vatrostalnu posudu ili dublju posudu za pite lagano namastite. U zdjeli nježno pomiješajte svježe borovnice, šećer, žlicu brašna i cimet te smjesu prebacite u pripremljenu posudu. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, smeđi šećer i sol. Dodajte kockice hladnog maslaca pa ih prstima utrljavajte u suhe sastojke sve dok ne dobijete smjesu koja podsjeća na krupne mrvice. Dobiveni posip ravnomjerno rasporedite preko borovnica. Pecite u zagrijanoj pećnici 40 do 45 minuta, dok nadjev ne počne ključati, a posip ne postane hrskav i zlatno-smeđ. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
Bilo da se odlučite za hladnu, kremastu fantaziju, slojevitu pitu u pločicama ili topli, rustikalni 'crisp', borovnice će vas nagraditi svojim jedinstvenim okusom. Iskoristite njihovu sezonu i dopustite da unesu dašak ljeta i zdravlja u vaše slastice.