Izazovna vremena

Znaš li kako se nositi s izolacijom i osjećajem usamljenosti tijekom blagdana?

Bliži se vrijeme u kojem se tradicionalno pojačano družiš s obitelji i prijateljima, no ove godine to će biti drugačije

blagdani
Foto: Profimedia.hr

Pandemija koja traje već mjesecima osim tjelesnog, ugrožava i psihičko zdravlje. Ljudi su prije svega društvena bića pa nam odvajanje od drugih posebno teško pada.

Izolacija povećava osjećaj usamljenosti te vodi u anksioznost i depresiju, što će posebno doći do izražaja tijekom blagdana kada smo naviknuli intezivno se družiti i provoditi vrijeme u krugu obitelji i prijatelja.

Image
Kod kuće je najljepše

Nemaš inspiraciju za božićnu dekoraciju? Bez brige - imamo mi

Ove godine blagdani bi mogli proći u drugačijem aranžmanu, dirigirani virusom koji već gotovo godinu dana upravlja našim životima.


No, izazovne okolnosti ne moraju ti pokvariti blagdane. U nastavku ti donosimo nekoliko koraka uz koje možeš pobijediti osjećaj samoće i ublažiti anksioznost te se iščupati iz lošeg raspoloženja. Važno je pripremiti se na vrijeme kako bi kraj 2020. ipak bio čaroban. Definitivno drugačiji, no lijep.

Isplaniraj već sada što ćeš raditi za blagdane

Čak ako se i osjećaš psihički spremnom provesti blagdane sama, kad dođe taj 25. prosinca, možda će te ipak zateći. Kako bi potpuno smanjila rizik da se osjećaš usamljeno i tužno, ispuni si te dane aktivnostima u kojima uživaš. Ne mislimo da stalno moraš biti u pokretu, već da bi bilo dobro pripremiti pokoji lijepi božićni film, knjigu ili pak uživati u dugoj, mirisnoj kupki uz čašu vina. Također, ne zaboravi osigurati dobru internetsku vezu kako bi bila u kontaktu s najmilijima.

Provedi neko vrijeme izvan stana

Prisili se izaći iz stana iako se možda osjećaš loše i najradije bi blagdane prespavala pa se probudila drugi sječnja. Boravak prirodi i tjelesna akivnost ima golemi pozitivni utjecaj na psihičko zdravlje. U trenu popravlja raspoloženje i iz glave briše crne misli. Ako pritom bude i sunca, prava je šteta tako lijepi zimski dan provesti u kući.

Ne naručuj hranu, već pripremi tradicionalna blagdanska jela koja priprema tvoja obitelj

Umjesto da naručuješ dostavu ili jedeš ostatke jučerašnjeg ručka, nazovi baku ili mamu, zatraži ih recept omiljenog blagdanskog ti jela i pripremi ga. Na stol stavi svečani stolnjak i najljepše posuđe. Prilagodi recept količinski sebi ili ako ćeš ipak raditi cijelu mjeru razveseli susjede koji su možda isto tako sami kao i ti.

Pripremanje hrane može djelovati terapeutski. Ukoliko inače ne kuhaš, možda otkriješ neke nove talente i shvatiš da si kulinarski nadarena.

Odredi vrijeme u kojem ćeš se čuti sa svojima

Ako se što dobrog dogodilo u 2020. to je definitivno digitalizacija. Svi smo vrlo brzo ovladali tehnologijom, videopozivi su postali svakodevica, čak i bake i djedovi (govorimo o ljudima u devetm desetljeću života) znaju koristiti viber i whatsupp. Odredite ti i tvoja obitelj vrijeme u danu kad ćete se svi zajedno čuti i vidjeti preko video poziva i uživajte u druženju. Taj poziv može biti centralni dio dana.

shimmer fallback

Kreiraj svoju tradiciju

Jedan od razloga zbog čega bi se za blagdane mogla osjećati usamljenije i lošije, no inače je taj što oni znače tradiciju. Tradiciju kićenja bora, pripremanja kolača i omiljenih jela u tvojoj obitelji, odlaska na misu, druženja.
Ove godine napravi nešto što bi mogla postati tvoja tradicija. Budi kreativna, uživaj, zabavi se bez obzira što si sama. Ne zaboravi, nisi jedina!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.