Otkrili psiholozi

Muke po svekrvi: Znakovi koji pokazuju da imaš toksičnu svekrvu

Psiholozi otkrivaju prema kojim obrascima ponašanja možemo prepoznati toksičnu svekrvu, a nude i savjete kako riješiti taj problematičan odnos na zdrav i konstruktivan način

profimedia-0668998121.jpg
Foto: Profimedia.hr

Odnosi između snaha i svekrva su, u najmanju ruku, komplicirani. Rijetko koja žena može se pohvaliti idealnim odnosom s majkom svog partnera, a ponekad njihovo ponašanje može biti i toksično te izuzetno negativno djelovati na obiteljske odnose.

Image
Danas je Dan svekrva

Koje su najbolje, a koje najgore svekrve po horoskopu?

Psiholozi ističu da postoje određeni znakovi i obrasci ponašanja prema kojima možemo prepoznati toksičnu svekrvu, a nude i savjete kako riješiti taj problematičan odnos na zdrav i konstruktivan način.

Ako smatraš da se tvoja svekrva ponaša toksično, možda je vrijeme da učiniš nešto po tom pitanju. Nažalost, ne možeš je u potpunosti izbaciti iz svog života jer ona će, kakva god bila, uvijek biti majka tvog partnera stoga je jako važno pronaći način kako smiriti tenzije i napetosti.

shimmer fallback

Kako ističu psiholozi, riječ je o prilično kompliciranim stvarima, a ovo je devet znakova upozorenja na koje posebno trebaš obratiti pozornost:

Ne poštuje vaše osobne granice

Ako si postavila određena pravila, bilo da je riječ o djeci ili o odnosu s partnerom, a ona to ne poštuje, onda imaš pravo na bijes. Nije lako postaviti si neke granice i potrebno je puno vremena i truda za usavršavanje te vještine. Stoga, kada netko to pokvari i sve padne u vodu, normalno je da ćemo se naljutiti. Prema mišljenju psihologa, svekvre se često služe ovim toksičnim taktikama jer žele biti dominantne i 'preuzeti moć'.

shimmer fallback

Daje neželjene savjete

Osim što je uvredljivo, također je i nepristojno davati savjete nekome tko to ne želi. Ako si upoznata s vrstom ponašanja 'mama zna najbolje', onda je vrlo vjerojatno da se tvoja svekrva ponaša toksično i da se pokušava umiješati u vaš odnos.

shimmer fallback

Pojavljuje se nenajavljena ili otkazuje planove u zadnji tren

Nenajavljeno se pojaviti u nečijem domu zaista nije prihvatljivo i riječ je o izuzetno lošem i nepristojnom ponašanju, a to isto vrijedi i kad je riječ o otkazivanju planova u zadnji čas. Svekrva će to učiniti jer želi kontrolirati situaciju te biti u središtu pozornosti. Prema mišljenju psihologa, ona na taj način pokušava sebe i svoje potrebe staviti na prvo mjesto, a pritom se koristi toksičnim ponašanjem – manipulacijom i kontrolom.  

shimmer fallback

Kupuje neprimjerene poklone

Ako tvoja svekrva uvijek 'pobjeđuje' kad je riječ o poklonima, nešto nije u redu. Bilo da kupuje pretjerano vrijedne ili neprimjerene poklone, ona te na taj način pokušava potkopati i pokazati da je bolja od tebe, što je izuzetno nepristojno.

shimmer fallback

Misli da je uvijek u pravu

Kako upozoravaju psiholozi, ovo je samo još jedna toksična taktika kojom se svekrva zapravo pokušava ubaciti u vaš odnos. Krajnji rezultat je taj da se odnos para treba staviti u drugi plan kako bi se zadovoljile njezine potrebe.

shimmer fallback

Ignorira te

Ovo pasivno-agresivno ponašanje još je jedan znak koji pokazuje da je tvoja svekrva toksična. Psiholozi pojašnjavaju da je ignoriranje nekoga samo jedan oblik psihičkog zlostavljanja kod kojega počinitelj koristi šutnju kako bi ponizio žrtvu i zaista je teško suočiti se s takvom situacijom.

shimmer fallback

Nemoguće joj je udovoljiti

Ako uđe u vaš dom i odmah počne komentirati što biste trebali popraviti, to je neprimjereno i vjerojatno imaš posla s toksičnom svekrvom. Osim ako nisi zatražila njezino mišljeno, velika je vjerojatnost da te samo želi razljutiti ili manipulirati tobom kako bi joj udovoljila.

shimmer fallback

Ponaša se drugačije kada tvoj partner nije prisutan

Ako se tvoja svekrva ponaša potpuno drugačije kada tvoj partner nije prisutan, budi posebno oprezna jer imaš posla s neiskrenom i manipulativnom osobom.

shimmer fallback

Ogovara te pred drugima

Osim što je tračanje jako ružna navika, tvoja svekrva nikad ne bi trebala koristiti informacije koje ste s njom podijelili u povjerenju kao 'oružje' kako bi te prikazala u negativnom svjetlu. Takvim ponašanjem pokušava tebe ocrniti, a sebe prikazati kao junakinju.

shimmer fallback

Kako se nositi s toksičnom svekrvom?

Ako imaš posla s toksičnom svekvrom, budi oprezna jer je riječ o jako skliskom terenu. Teško je nositi se s takvom osobom te istovremeno ostati u dobrom odnosu s partnerom. Konflikti i vrijeđanje nisu rješenje i mogu samo pogoršati cijelu situaciju.

shimmer fallback

Razgovaraj s partnerom

Otvorena i iskrena komunikacija ključna je komponenta trajnog i uspješnog partnerstva, no budi oprezna jer ipak je to njegova majka. Reci mu kako se osjećaš i zamoli ga da ti pruži podršku, osobito ako je i on sam primijetio loše ponašanje.

Razgovaraj s njom

Nakon što si podijelila s partnerom kako se osjećaš, on bi trebao biti uz tebe tijekom razgovora s njom. Probaj na miran način izraziti svoje osjećaje u nadi da ona nije shvatila kako njezino ponašanje zapravo negativno utječe na vaš odnos. Psiholozi ističu da je važno dobro se pripremiti za taj razgovor te probati ostati što smireniji.

Nastoj s njom provoditi što manje vremena

Ako razgovor sa svekrvom nije donio značajnije rezultate te je vaš odnos više-manje ostao isti, možda je najbolje da nastojiš minimizirati svoje vrijeme provedeno s njom. Svedi kontakte na minimum i uvijek kad si s njom neka uz tebe bude i tvoj partner. Na taj će se način problem riješiti sam od sebe jer ćeš smanjiti svoju izloženost negativnom ponašanju. Ona će se vjerojatno ljutiti ako preskočiš neka obiteljska događanja, ali to je njezin problem. Ne možeš ugoditi njoj, pa barem ugodi sebi.

Promijeni svoja očekivanja

Teško je ostati ravnodušan na nečije toksično ponašanje i ta vještina iziskuje puno prakse. No kako ističu psiholozi, način na koji se netko ponaša ima više veze s tom osobom, nego s nama. Dakle, pokušaj pronaći svoj unutarnji zen i nemoj negativno reagirati na njezine zlokobne komentare. Psiholozi također preporučuju 'preoblikovanje perspektive i očekivanja' o tome što želiš od odnosa sa svekrvom. Naime, puno je lakše promijeniti vlastita očekivanja nego tuđa – a takav će te pristup zasigurno poštedjeti mnogih frustracija i razočaranja.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.