Zvučna kupka? Istražile smo što je to i kako ti može pomoći naći unutarnji mir

Baš kao što pjenušava kupka grije i opušta tvoje tijelo, zvučna kupka opustit će tvoj um

Zvučna kupka? Istražile smo što je to i kako ti može pomoći naći unutarnji mir

Kada uzmemo u obzir što se sve događa u svijetu oko nas, možemo sa sigurnošću reći da su mnoge od nas pod puno većim stresom nego što smo inače. Nesigurnost trenutne situacije sve nas je poljuljala i sve više smo u potrazi za novim metodama opuštanja i rješavanja stresa. Zvučna kupka manje je poznat način opuštanja, a u nekim dijelovima svijeta prakticira se već dugi niz godina. 

Image

Izaberi vođenu meditaciju prema svom horoskopskom znaku i opusti se


Što je uopće zvučna kupka i kako izgleda?

Baš kao što pjenušava kupka opušta naše mišiće i grije ih, isto možemo zamisliti sa zvučnom kupkom i tvojim umom. Prema stručnjacima koji se bave ovom jedinstvenom metodom opuštanja, zvuk je jedan od najstarijih, najučinkovitijih i najjednostavnijih načina kako postići unutarnji mir. Radi se zapravo o vrsti meditacije u kojoj instruktor polaznike dovodi do uzvišenog stanja pomoću glazbenih zdjela, gonga, harfi, bubnjeva i sličnih instrumenata. 


Baš kao i s regularnom meditacijom, polaznici se udobno smjeste u sjedeći ili ležeći položaj i provedu nekoliko minuta fokusirano dišući prema uputama instruktora. Zatim instruktor prostoriju ispunjava zvukovima različitih frekvencija pomoću raznih instrumenata, najčešće glazbene zdjele ili gonga. Zvukovi koji nastaju potiču te da postigneš uzvišeno stanje meditacije i isključiš sve vanjske podražaje i uđeš dublje u svoju svijest. Cilj zvučne kupke je postići potpunu opuštenost i potaknuti unutarnje istraživanje sebe.

Koje su prednosti zvučne kupke?

Istraživanje iz 2016. godine dokazalo je ono što polaznici ovakvih meditacija tvrde već godinama. Zvučne kupke pokazale su se kao odlično sredstvo u lakšem nošenju s anksioznosti, tugom, ljutnjom i napetosti, kao i s fizičkom boli. Ključ svega je tvoje stanje uma. Um je dovoljno snažan da izazove mnoge fizičke probleme, ali isto tako da ih iscijeli. Također, postoji vjerovanje da svaki dio tijela ima određene prirodne vibracije energije, a frekvencije zvukova zvučne kupke mogu ih vratiti u balans. 


Kako sama sebi pripremiti zvučnu kupku?

Iako je najbolja opcija posjetiti lokalni centar zdravlja koji nudi zvučne kupke koje vode profesionalci, ako još nisi spremna napuštati dom u strahu od korone, zvučnu kupku možeš pokušati napraviti doma. Sve što trebaš je pronaći vođenu zvučnu kupku online, udobno se smjestiti u poziciju u kojoj možeš ugodno sjediti barem pola sata, oči prekriti maskom, duboko udahnuti i potpuno se skoncentrirati na riječi i zvuk vođene meditacije. Prepusti se zvukovima i zanemari sve vanjske podražaje koji ti dolaze. Jednom kada je vođena meditacija gotova, ostani još koju minutu u istom položaju i polako se vrati u stvarni svijet.