Znaš li koje je najbolje vrijeme za kavu? Nije odmah ujutro jer te onda može uspavati umjesto razbuditi

Zaista je poseban osjećaj kada te probudi miris kave, no možda bi ipak trebalo pričekati s ispijanjem prve šalice

Znaš li koje je najbolje vrijeme za kavu? Nije odmah ujutro jer te onda može uspavati umjesto razbuditi

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, što može zahvaliti kofeinu koji sadrži. Mnogima su jutra, ali i ostatak dana nezamislivi bez kave, bilo da je riječ o turskoj, instant kavi ili espressu. Iako kavu najčešće piješ odmah ujutro nakon što se probudiš, da te razbudi, to ipak nije najbolje vrijeme za šalicu crnog napitka. Naime, imat će suprotni učinak od željenog. Neće te razbuditi, nego uspavati.

Image

Kava-dijeta: Kako ti tvoj omiljeni napitak može pomoći kod mršavljenja


U čemu je stvar? Kortizol je hormon koji povećava budnost i koncentraciju, a njegova razina u tijelu prirodno je najviša ujutro kada se probudiš. Ovaj, popularno nazvani hormon stresa, također regulira metabolizam i krvni tlak. Ovisi o tvom ritmu spavanja i budnosti pa ga u tijelu ima najviše pola sata do 45 minuta nakon buđenja, a onda kreće padati i što si bliže večeri to ga je sve manje. Naravno, ako nisi pod stresom.

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

U skladu s time, najbolje doba za prvu kavu nije odmah nakon buđenja, već sredinom jutra ili u rano prijepodne kada je razina kortizola već snižena. Odnosno, ako se budiš u 6.30, pričekaj s kavom  i uživaj u njoj tek u periodu između 9.30 i 11.30 sati.

Drugi razlog, zbog kojeg nutricionisti i liječnici preporučuju da se ne žuri s kavom je taj što je kofein stimulans i može povećati, već ionako prirodno visoku razinu kortizola, a to na duge staze može našteti zdravlju. Dugoročno povišena razina kortizola u organizmu oslabljuje imunološki sustav. Odgodiš li malo prvu jutarnju kavu, imat ćeš i više energije kroz dan. via Tenor


Stimulativni učinak kave traje tri do pet sati, ovisno o osobi koja ju pije. Kako bi izbjegla da ti kava remeti san, nemoj ju piti najmanje šest sati prije odlaska na počinak. Ako si anksiozna, umjesto kave izaberi čaj jer kava može pojačati simptome.

Čajevi te također mogu i razbuditi i zamijeniti jutarnju kavu. Najbolje opcije su zeleni čaj jer sadrži 25-35 mg kofeina koji ti daje energiju, crni čaj koji pruža jači energetski poticaj od zelenog čaja ujutro jer ima više kofeina i mate čaj koji, uz kofein, ima antioksidanse, vitamine i minerale - što je savršena kombinacija za poticanje energije ujutro.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.