Informiraj se na vrijeme

Bol u donjem dijelu leđa ne smiješ ignorirati. Evo što bi mogla značiti

Bol je znak kojim nam tijelo želi dati do znanja da nešto nije u redu. Kada je u pitanju bol u leđima, uzrok može biti poprilično jasan, ali može biti i nedokučiv. Ovo je 7 mogućih uzroka boli u leđima

profimedia-0248064840.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Bolovi u donjem dijelu leđa (križobolja/lumbago) česti su poremećaji mišića i kostiju leđa. Jedan je to od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice pa se procjenjuje da 80 % populacije tijekom svog života ima barem jednom bolove u križima ili slabinskom (donjem) dijelu kralježnice. Križobolja je akutna ako traje manje od 6 tjedana, a kronična ako traje više od 12 tjedana.

Image
Vrlo čest problem

Nemoj je ignorirati: Najčešći uzorci neugodne boli u leđima

Rizičnu skupinu za razvoj boli u donjem dijelu leđa čine sve osobe koje rade teške fizičke poslove ili suprotno, osobe koje rade u višesatnom nefiziološkom položaju (dugotrajno sjedenje), osobe s osteoporozom ili nekom drugom anomalijom kralježnice, osobe koje su imale ozljedu ili operaciju kralježnice te osobe starije životne dobi kod kojih je došlo do degeneracijskih procesa.

I iako se bol u leđima vrlo često može riješiti malim životnim promjenama ili izvođenjem specifičnih vježbi koje jačaju taj dio tijela, ponekad se može raditi i o mnogo ozbiljnijim bolestima i stanjima koje se kriju iza bolova u lumbalnom dijelu kralježnice. Ako i ti ponekad ili pak stalno patiš od bolova u tom dijelu leđa, saznaj kroz naš članak kojih sedam razloga najvjerojatnije uzrokuju tvoju bol – tako ćeš lakše dijagnosticirati o čemu se radi te si u konačnici lakše moći pomoći. Naša je preporuka da se uvijek obratiš i svom liječniku kako bi dobila ispravnu dijagnozu.

Stres

Stres može uzrokovati zategnute mišiće i čvorove u vratu i gornjem dijelu leđa, što svakako može biti bolno. Također, grčenje u leđima može izazvati i anksioznost. Tehnike opuštanja poput dubokog disanja i meditacije te intenzivno istezanje i joga mogu biti od velike pomoći u ovom slučaju.

shimmer fallback

Prečesto korištenje mobitela

Povijanje nad mobitelom ili tabletom po nekoliko sati dnevno može biti jedan od uzroka boli u leđima. Naime, kada je vrat u tom položaju te su ramena pogrbljena, to stvara dodatan težinski pritisak na kralježnicu i može promijeniti držanje i uzrokovati bolove. Naravno da bi najbolja opcija bila smanjiti vrijeme provedeno s mobitelom ili tabletom u ruci, no ako to nije moguće, pokušaj barem držati napravu u prirodnoj razini očiju.

shimmer fallback

Nepravilno sjedenje

Konstantno sjedenje za stolom nije dobro za kralježnicu jer loše držanje može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa tako što pojačava količinu pritiska ili napetosti na kosti, zglobove, ligamente i diskove. Držanje tijekom sjedenja za radnim stolom možeš popraviti na jednostavan način – podlaktice trebaju biti paralelne s podom, glava i torzo trebaju biti zajedno poravnani, stopala trebaju biti ravna na podu, bedra paralelna s podom, a leđa čitavo vrijeme trebaju imati potporu.

shimmer fallback

Nedavno rođenje djeteta

Većina novih majki pati od bolova u donjem dijelu leđa. Ta bol najčešće je rezultat stresa pod kojim je tijelo bilo tijekom trudnoće te navika stečenih tijekom brige za malo dijete. Na primjer, stalno držanje djeteta na jednoj strani ili pogrbljen položaj tijekom dojenja mogu dovesti do mišićne neravnoteže koja utječe na prirodnu krivinu kralježnice. Stoga probaj češće mijenjati položaj i držati se pravilno kako bi si olakšala bol u leđima.

shimmer fallback

Mišićna neravnoteža

S obzirom na to da je sve u našem tijelu povezano, tako bol u leđima mogu uzrokovati zategnute tetive ili slabi trbušni mišići. Odnosno, ako ostale grupe mišića nisu uravnotežene, to može uzrokovati da leđni mišići preuzmu više tereta nego što bi trebali kako bi položaj kralježnice ostao pravilan. U ovom slučaju vježbanje i učvršćivanje mišića najbolja je opcija, no za prepoznavanje specifičnih neravnoteža koje uzrokuju bol u leđima možda će ti trebati pomoć fizioterapeuta.

shimmer fallback

Oštećenje diska

Diskovi između kralježaka ublažuju teret kralježnici te imaju ulogu amortizera. No tijekom vremena mogu se istrošiti ili pak puknuti zbog prirodnog starenja, određenih pokreta ili pak zbog obiteljske povijesti bolesti vezanih za diskove. To ne mora uvijek uzrokovati bol, no kada je bol prisutna, onda je strašno neugodna. U tom slučaju ne odgađaj posjet liječniku.

shimmer fallback

Ozbiljniji problemi sa zdravljem

Ozbiljniji problemi sa zdravljem također mogu utjecati na bol koju osjećaš u leđima. Upala gušterače, čirevi ili pak upala bubrega mogu uzrokovati bol koja se može proširiti i na leđno područje. Većina vrsta boli u leđima može se riješiti unutar šest tjedana, no ako je bol neprestana ili ti se stanje s vremenom samo pogoršava, svakako moraš otići liječniku. Pogotovo ako si pala, ako se ne možeš pomaknuti ili ako je kralježnica doživjela određenu vrstu traume te ako te na određenim mjestima izrazito boli.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.