Vrlo čest problem

Nemoj je ignorirati: Najčešći uzorci neugodne boli u leđima

Bol u leđima može biti uzrokovana brojnim faktorima i uzrocima, a neki od njih nisu nimalo bezazleni

keenan-constance-nfmoJh9n4PM-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svatko od nas barem se jednom u svom životu susreo s neugodnim bolovima u leđima, a upravo je bol u leđima jedan od najučestalijih zdravstvenih problema današnjice.

Image
Optimalan broj koraka

Samo hodaj: Koliko koraka dnevno trebaš napraviti ako paziš na zdravlje

Naša je kralježnica vrlo kompleksna i na okupu drži više od 30 kostiju, a tu su i mišići, ligamenti i tetive te diskovi koji ublažavaju udarce između kralježaka. Kada se u određenom dijelu kralježnice pojave problemi, nastaje bol u leđima.

Nažalost, sjedilački način života te višesatno sjedenje ispred računala loše utječe na naše zdravlje općenito pa i na zdravlje same kralježnice.

I dok je kod većine ljudi bol u leđima prolazna, kod pojedinaca je ona izraženija te se može i negativno odraziti na kvalitetu svakodnevnog života. U nekim se slučajevima javlja naglo i iznenada, a kod drugih se razvija postupno. Na sreću, u većini slučajeva bol u leđima prolazi sama od sebe ili uz pomoći lijekova protiv bolova, a operacije su potrebne samo kod najtežih slučajeva.

Dobra vijest je što bolove u leđima možemo izliječiti i to zdravim načinom života – fizičkom aktivnošću, vježbanjem i pravilnim držanjem. Od velike pomoći mogu biti i alternativni načini liječenja – masaža, akupunktura te razne tehnike relaksacije.

shimmer fallback

U svakom slučaju, bol u bilo kojem dijelu leđa je znak kojim nam tijelo šalje poruku da nešto nije u redu. Ako se bol u leđima javlja često, potrebno je nešto poduzeti te ono najvažnije – pronaći uzrok.

Neke od najčešćih uzroka koju mogu izazvati bolove u leđima otkrivamo ti u nastavku.

Istegnuti mišići

Dizanje kutija ili pak teških predmeta pa čak i spavanje u neugodnom položaju mogu dovesti do bolnih leđa. Moguće je da si istegnula ili iščašila jedan od mnogih mišiča i tetiva koje se nalaze u kralježnici. Kada je bol u leđima uzrokovana istegnutim mišićima, mogu se pojaviti i grčevi te osjećaj napetosti u leđima.

shimmer fallback

Nepravilno držanje

Sjedilački način života te pogrbljeno držanje među najčešćim su uzrocima koji vode do bolova u leđima. Iz tog je razloga vrlo važno pravilno sjediti i držati se što ravnije kako bi kralježnica bila u pravilnom položaju. Od velike pomoći mogu biti vježbe za leđa.

shimmer fallback

Oštećeni disk

Diskovi koji se nalaze između kralježaka ublažavaju udarce i teret kralježnici i zapravo imaju ulogu amortizera. Kako starimo, diskovi se troše i postaju skloniji oštećenjima. Ponekad do oštećenja diskova može doći i radi određenih pokreta ili pak postoje genetske predispozicije. U takvim slučajevima može se javiti i vrlo neugodna bol u leđima zbog koje je potrebno posjetiti liječnika.

shimmer fallback

Stres

Znamo da je stres pošast modernog doba i da je prisutan u našoj svakodnevici, kao i da može uzrokovati brojne zdravstvene probleme pa tako i bol u leđima, osobito u gornjem dijelu. Naime, kada smo pod stresom, naše se tijelo grči i osjećamo se ukočeno što izaziva bolove i napetost u leđima i ramenima. Na sreću, bolovi u leđima izazvani stresom mogu se vrlo jednostavno riješiti – uz pomoć tehnika opuštanja te vježbi istezanja. Šetnje i boravak na svježem zraku također mogu biti od velike pomoći.

shimmer fallback

Artritis

Artritis je danas učestala bolest, a riječ je o kroničnoj upali koja se javlja kod nekih odraslih osoba. Može zahvatiti zglobove u cijelom tijelu, uključujući i leđa. Ako ti se uz bolove u leđima javljaju i ukočenost te otekline na zglobovima svakako posjeti liječnika.

shimmer fallback

Endometrioza

Endometrioza je ginekološki poremećaj koji pogađa isključivo žene, a javlja se kada tkiva, koja inače oblažu unutrašnjost maternice, počinju rasti izvan nje te tako uzrokuju brojne zdravstvene probleme među kojima su i bolovi u leđima, osobito tijekom menstrualnog ciklusa.

shimmer fallback

Drugi zdravstveni problemi

Osim spomenutih, bol u leđima mogu izazvati i brojni drugi problemi sa zdravljem poput upale bubrega ili gušterače kod kojih se bol iz bolesnih organa i žlijezda širi prema kralježnici. Ako bol u leđima ne prestaje nakon šest tjedana ili je stalno osjećaš, vrlo je važno da što prije posjetiš liječnika kako bi se ustanovio uzrok koji izaziva bol.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.