Nisu dio zdrave prehrane

Omiljeni doručak su ti žitne pahuljice? Vrijeme je da razmisliš o tome

Rafinirane žitarice, žitne pahuljice i kupovni muesliji koji se često jedu za doručak primjer su visoko procesuirane i nezdrave namirnice

pexels-isak-fransson-2115653.jpeg
Foto: Pexels

Žitarice su sjajan izvor energije i jako su zdrave jer obiluju brojnim hranjivim tvarima kao što vlakna, proteini, vitamini i minerali. Zob, pšenica, ječam, raž, riža i kukuruz samo su neke od najpoznatijih vrsta žitarica.

Image
Temelj zdrave prehrane

Ove namirnice su odličan izvor vlakana - uključi ih u prehranu što češće

Kada govorimo o nutritivnoj vrijednosti žitarica, mislimo na cjelovite žitarice koje su dio kvalitetne i uravnotežene prehrane. S druge strane, rafinirane žitarice, žitne pahuljice i kupovni muesliji koji se često jedu za doručak primjer su visoko procesuirane i nezdrave namirnice, a u nastavku ćemo ti objasniti i zašto.

Što su pahuljice za doručak?

Žitne pahuljice i muesli koji se najčešće promoviraju kao 'savršen jutarnji obrok' proizvode se od rafiniranih žitarica, a često su obogaćene vitaminima i mineralima. Najčešće ih jedemo s mlijekom, jogurtom, voćem ili orašastim plodovima. Pahuljice za doručak su visoko procesuirana namirnica, a najčešće se dobivaju postupkom koji se naziva ekstruzija.  Sadrže razne dodatke, poput kakaa, vode i šećera.

Image
Foto: Pexels

Obiluju šećerom i rafiniranim ugljikohidratima

Dodani šećeri danas se nalaze u gotovo svim procesuiranim namirnicama, a riječ je o jednom najgorih sastojaka u modernoj prehrani koji doprinosi razvoju brojnih bolesti. Brojne studije su pokazale kako većina ljudi konzumira prevelike količine šećera, a primjetno je da većina tog šećera dolazi iz prerađenih namirnica kao što su i žitne pahuljice koje jedemo za doručak. Zapravo, ako samo malo bolje proučiš sastav kupovnih pahuljica ili mueslija, primijetit ćeš da se šećer uglavnom navodi kao drugi ili treći sastojak na popisu sastojaka. Zbog velike količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata koje sadrže, žitne pahuljice koje se jedu za doručak naglo povisuju pa spuštaju razinu šećera u krvi te na taj način potiču još veći apetit potencijalno stvarajući 'začarani krug prejedanja'. Istraživanja su potvrdila da prekomjerna konzumacija šećera također može povećati i rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te raka.

Image
Foto: Pexels

Pahuljice se pogrešno promoviraju kao 'zdrav doručak'

Žitne pahuljice vrlo su popularna namirnica za doručak u Americi, a njihova se popularnost proširila i na ostatak zapadnog svijeta. To i ne čudi jer se ove žitarice promoviraju kao zdrave, jako su ukusne i praktično su rješenje za brz doručak. Često na ambalaži pahuljica za doručak možemo vidjeti natpise kao što su 'od cjelovitog zrna' ili 'bez masnoća', no na popisu sastojaka redovito se nalaze rafinirane žitarice te šećer. Male količine cjelovitih žitarica ne čini ove proizvode zdravima, upozoravaju nutricionisti. Studije su pokazale kako ove pomno osmišljene marketinške strategije uspješno zavaravaju ljude da su pahuljice za doručak savršen primjer zdravog doručka, što zapravo nije točno. Ciljna skupina proizvođača pahuljica često su i djeca, a u većini slučajeva koriste jarke boje i likove iz crtanih filmova kako bi privukli dječju pažnju. Nažalost, takve namirnice koje obiluju šećerom i drugim nezdravim sastojcima mogu povećati rizik od pretilosti i drugih prehrambenih poremećaja u djetinjstvu.

Image
Foto: Pexels

Puno zdravija alternativa su cjelovite žitarice

Ne kaže se uzalud da je doručak najvažniji obrok u danu. On nam daje energiju za čitav dan stoga ga ne bismo trebali preskakati. Ipak, kako ističu nutricionisti, od ključne je važnosti što jedemo za doručak. Uvijek je najbolje birati cjelovite i neprocesuirane namirnice poput cjelovitih žitarica, voća, povrća, jaja, itd. Voliš li za doručak jesti žitarice, puno zdravija alternativa od žitnih pahuljica su zobena kaša s orašastim plodovima ili nerafinirane žitarice s grčkim jogurtom i voćem. Dobar primjer zdravog i uravnoteženog doručka su i jaja s povrćem te avokado tost. Jaja su savršena namirnica za doručak jer obiluju proteinima, zdravim masnoćama i drugim hranjivim tvarima. Vrlo su zasitna, a mogu potaknuti i gubitak kilograma.

Image
Foto: Pexels

Žitarice – da ili ne?

Žitne pahuljice ne bi trebale biti dio zdrave i uravnotežene prehrane jer najčešće sadrže mnoštvo dodanog šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Ako voliš jesti pahuljice za doručak, prije kupnje svakako provjeri popis sastojaka. Najbolji izbor su one žitne pahuljice koje su obogaćene vlaknima te ne sadrže puno šećera. Ipak, postoje puno zdravije opcije za doručak. Cjelovite i svježe namirnice poput zobene kaše ili jaja su izvrstan izbor jer se lako pripremaju, a obiluju hranjivim tvarima.

Image
Foto: Pexels