Nisu baš zdrave

Ove žitarice bi trebala izbjegavati za doručak želiš li smršavjeti

Ove dvije vrste žitarica mnogima su omiljene za doručak, no nisu toliko zdrave koliko možda misliš. Mogu biti pune šećera i trebalo bi ograničiti njihov unos, kažu nitricionisti

tiard-schulz-K6Rl0Ee75xA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Žitarice su mnogima neizostavan doručak. Ukusne su, brzo su spremne i kao stvorene su za jutra kad žurimo na posao pa nemamo vremena za dugotrajno pripremanje doručka. Za žitarica posežu i oni koji žele smršavjeti jer misle da su sve žitarice s mlijekom (ili jogurtom) zdrava opcija.

Image
Jednostavni i zdravi doručci

Zdrav doručak bez jaja: Ove recepte možeš isprobati već danas

Na policama u trgovinama možeš naći niz različitih pahuljica – od čokoladnih i zobenih do kukuruznih. No imaj na umu da nisu sve jednako zdrave te da pojedine zaista obiluju šećerom. Dijatetičarka Catherine Gervacio izdvojila je dvije vrste pahuljica koje je bolje izbjegavati – posebice pokušavaš li smršavjeti.

Image
Foto: Unsplash

POGLEDAJ VIDEO: Nauči kako raditi fitometabolički kruh

Kukuruzne pahuljice

Kukuruzne pahuljice definitivno su najpopularnija opcija doručka. Kad razmišljaju što bi mogli 'prigricnuti', mnogi od nas sjete se upravo corn flakesa. Ipak, Gervacio upozorava da trebaš biti oprezna s kukuruznim pahuljicama. One, naime, mogu sadržavati dodatne šećere čime ćeš nesvjesno unijeti više kalorija, a onda i teže smršavjeti. Višak kalorija s vremenom se skladišti u masti, a s druge strane, višak šećera može usporiti metabolizam. Treće i ne manje bitno, kukuruzne pahuljice najčešće nisu adekvatan izvor hranjivih tvari pa je preporuka stručnjaka da radije posežeš za žitaricama od cjelovitog zrna.

Image
Foto: Unsplash

Instant zobena kaša

Kukuruzne pahuljice, dakle, nisu najbolji izbor. Zobena kaša obiluje vlaknima, zasitna je i jednostavna za pripremu. No, Gervacio upozorava da bi se ipak trebala kloniti jedne opcije zobene kaše – instant zobene kaše. Instant zobena kaša unaprijed je spremna i obično je puna šećera. Osim toga, ne može se pohvaliti energentskom vrijednosti (za razliku od drugih vrsta zobene kaše). Baš zato što je puna šećera, brzo se probavlja što uzrokuje nagli skok razine šećera. To ukratko znači da ćeš brzo ponovno biti gladna te je vjerojatnije da ćeš tijekom dana unijeti više kalorija. S vremenom si zbog prevelikog unosa šećera možeš povećati rizik od pretilosti i dijabetesa.

Image
Foto: Unsplash

Na kraju…

Naravno da ti se neće ništa strašno dogoditi ako povremeno pojedeš kukuruzne pahuljice ili instant zobenu kašu. Paziš li na druge segmente prehrane – a to znači uravnotežen unos hranjivih tvari – ne bi trebalo biti problema. Ipak, ovo može biti podsjetnik da ove pahuljice nisu dobar izbor za svakodnevno konzumiranje te da nisu toliko zdrave koliko vjerojatno misliš.

Image
Foto: Unsplash