Čudesni napitak

Napitak koji će ti pomoći u borbi s viškom kila i još je super zdrav

Osim što obiluje antioksidantima, zeleni čaj s limunom može potaknuti i mršavljenje, povećava razinu energije, štiti rad mozga...

drew-coffman-_KCOqLoqpfk-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Dobrobiti zelenog čaja nadaleko su poznate, a i brojna su istraživanja potvrdila kako je zeleni čaj izuzetno koristan za ljudsko zdravlje jer obiluje vrijednim antioksidantima i polifenolima.

Image
Pomoć iz prirode

Ovaj čaj pomoći će ti kod mršavljenja i ojačati imunitet

Zeleni čaj najzdraviji je biljni čaj, a radi se od lišća kineske biljke Camellia sinesis. Okus zelenog čaja možeš začiniti sokom od svježe cijeđenog limuna, a upravo je zeleni čaj s limunom napitak kojeg bi svatko trebao uključiti u svoju svakodnevnu prehranu.

shimmer fallback

Osim što je iznimno ukusan, zeleni čaj s limunom se lako priprema, sadrži vrijedne nutrijente i djeluje osvježavajuće. Nedavno provedena istraživanja potvrdila su da sadrži i brojne zdravstvene beneficije, a neke od onih najboljih donosimo u nastavku.

Obiluje antioksidantima

I zeleni čaj i limun sadrže vrijedne antioksidante – spojeve koji nas štite od upala i od oštećenja stanica uslijed oksidacije. Brojne su studije potvrdile da antioksidanti igraju ključnu ulogu u ljudskom zdravlju te nas štite od kroničnih bolesti, uključujući i bolesti srca, rak, dijabetes i pretilost.

shimmer fallback

Dobar je za mršavljenje

Boriš li se s viškom kilograma, ovaj čudesni napitak svakako bi se trebao naći u tvojoj rutini. Naime, brojne su studije pokazale da zeleni čaj potiče topljenje masnih naslaga, a isto vrijedi i za limun. Naime, limun sadrži flavonoide koji pozitivno djeluju na rad metabolizma te tako potiču i mršavljenje.

shimmer fallback

Štiti od dijabetesa

Neke su studije pokazale da pijenje zelenog čaja može popraviti razinu šećera u krvi i zaštititi od razvoja dijabetesa tipa 2.  Zeleni čaj s limunom smanjuje upale u tijelo, ali i poboljšava sposobnost tijela da učinkovitije koristi inzulin.

shimmer fallback

Dobar je i za mozak

Čini se da zeleni čaj s limunom štiti i naše moždane vijuge, a to su potvrdila i neka istraživanja. Primjerice, redovno pijenje zelenog čaja može smanjiti rizik od pojave demencije i kognitivnih oštećenja. Druge pak su studije pokazale da česta konzumacija zelenog čaja može zaštititi i od Alzheimerove bolesti. Citrusi sadrže spojeve koji smanjuju upale u organizmu, potiču rad mozga i štite od nakupljanja naslaga u mozgu koje se inače povezuju s nastankom Alzheimerove bolesti.

shimmer fallback

Štiti imunološki sustav

Limun je odličan izvor C vitamina, koji je poznat po svojim značajnim antioksidativnim svojstvima. Igra ključnu ulogu u zaštiti imuniteta jer smanjuje upale te poboljšava funkciju imunoloških stanica. Povećani unos C vitamina može pomoći i kod liječenja i prevencija nekih respiratornih infekcija. I određeni spojevi u zelenom čaju, kao što je EGCG, jačaju obrambeni sustav našeg tijela i štite od raznih autoimunih poremećaja.

shimmer fallback

Poveća razinu energije

Zeleni čaj super je izvor kofeina, koji je poznat kao stimulans nervnog sustava i odlična je zamjena za kavu. U zelenom čaju je manje kofeina nego u kavi, no on djeluje dulje i ne izaziva stres.  Studije su potvrdile da može pomoći kod umora, poboljšava budnost te kognitivne i fizičke funkcije. S druge strane, limun djeluje izuzetno osvježavajuće. Budući da zeleni čaj s limunom sadrži manje kofeina od kave ili nekih energetskih napitaka, super je opcija za sve one koji izbjegavaju kavu ili pak su osjetljivi na veće doze kofeina.

shimmer fallback

Može zaštititi i od raka

I zeleni čaj i limun imaju snažno antikancerogeno djelovanje. Provedene studije pokazale su da određeni spojevi koje limun sadrži mogu spriječiti rast i širenje stanica raka, a jedenje većih količina agruma povezuje se s manjim rizikom od nekih vrsta karcionama, uključujući i rak pluća, želuca, jednjaka i dojke. Isto vrijedi i za zeleni čaj koji također smanjuje rizik od razvoja nekih vrsta raka.

shimmer fallback

Dobar je za hidrataciju

Svi znamo kako je hidratacija ključna za dobro zdravlje i lijep izgled, a pijenje zelenog čaja s limunom odličan je način da ostaneš hidrirana. S obzirom na sve dobrobiti koje ovaj napitak sadrži, probaj ga barem nekoliko puta tjedno uključiti u svoju dnevnu rutinu.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.