MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Zaboravi na skupe probiotike - jedna jabuka dnevno poboljšava zdravlje

Jabuke sadrže vlakna koja hrane ‘dobre’ crijevne bakterije, a također sadrže mnogo polifenola, koji imaju prebiotički učinak na crijevni mikrobiom, rekla je dijetetičarka dr. Emily Leeming za Vogue

Jabuke za zdravlje crijeva
Foto: Pexels

Zdravlje crijeva izuzetno je važno. Od našeg raspoloženja pa do izgleda kože, sve zapravo počinje u crijevima. U našim crijevima nalaze se mikrobiomi u kojima stanuju brojne bakterije koje su vrlo važne za naše zdravlje i blagostanje.

Image
ZDRAVLJE CRIJEVA

Koje je najbolje vrijeme za uzimanje probiotika i prebiotika?

Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja crijeva, a osobito su važne namirnice koje pospješuju rad dobrih bakterija u crijevima. Uz klasične probiotike, još je jedna namirnica izuzetno vrijedna za zdravlje crijeva te ima nevjerojatno probiotičku moć, a riječ je o jabukama.

Divne, sočne i hrskave jabuke podcijenjena su hrana, no zapravo bismo ih trebali konzumirati svakodnevno jer su izuzetno dobre za naše zdravlje. Jeftine su i lako dostupne i sadrže mnoštvo vrijednih hranjivih tvari koje pridonose kvaliteti i raznolikosti dobrih bakterija u našem mikrobiomu.

"Jabuke sadrže vlakna, a posebno probiotička vlakna koja se zovu pektin, koja hrane vaše ‘dobre’ crijevne bakterije. Također sadrže mnogo polifenola, koji imaju prebiotički učinak na crijevni mikrobiom", otkrila je dijetetičarka dr. Emily Leeming za Vogue.

U društvu se može primijetiti rastuća opsjednutost probioticima pa mnogi ljudi troše sve više novaca na skupe dodatke prehrani misleći da će tako popraviti svoje zdravlje. Međutim, uključivanje više namirnica biljnog podrijetla u prehranu puno je zdravija i jeftinija opcija.

Image
Foto: Pexels

Kako je istaknula dr. Leeming, uzimanje probiotičkih suplemenata može pomoći ljudima u liječenju određenih zdravstvenih tegoba, poput nadutosti, ili im pomoći u oporavku mikrobioma nakon uzimanja antibiotika. Međutim, svi oni koji su dobrog zdravlja te same žele podržati svoj crijevni mikrobiom trebali bi se fokusirati na zdraviju prehranu jer ono što jedemo ima daleko veći utjecaj na zdravlje crijeva.

Stručnjaci upozoravaju i da se na tržištu danas mogu pronaći brojni probiotički dodaci upitne kvalitete pa valja biti vrlo oprezan i kupovati samo proizvode provjerenih brendova. S druge strane, jedna jabuka na dan nikome neće naškoditi, a ima višestruke koristi za ljudsko zdravlje.

Zapravo, pokazalo se da prehrana obogaćena voćem, povrćem, mahunarkama i žitaricama izuzetno pozitivno utječe na zdravlje crijeva. Postoje jasni dokazi koji pokazuju kako vlakna i polifenoli doprinose radu dobrih bakterija u našim crijevima stoga bismo trebali uključiti što više biljaka u svoju svakodnevnu prehranu. Stvarno je tako jednostavno.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?