Obiluju hranjivim tvarima

Muči te visok kolesterol? Uključi ove namirnice u svoju prehranu

Zaštiti svoje kardiovaskularno zdravlje unosom onih namirnica koje povoljno utječu na razinu kolesterola u krvi

pexels-rodnae-productions-6529686.jpeg
Foto: Pexels

Povišena razina kolesterola loša je za zdravlje i može doprinijeti razvoju brojnih bolesti. Naše svakodnevne navike i rutine utječu na naše zdravlje, a ako imaš visoku razinu kolesterola u krvi, prva stvar koju trebaš promijeniti je prehrana.

Image
Opasniji nego što se čine

Tihi ubojice: Kako na vrijeme prepoznati i liječiti krvne ugruške

Kolesterol sam po sebi nije loš i važan je spoj u brojnim procesima koji se odvijaju unutar našeg tijela. Jetra proizvodi kolesterol koji je potreban za normalno funkcioniranje metabolizma, ali određenu količinu kolesterola dodatno unosimo i prehranom. Tu nastaje problem. Naime, kada kolesterola ima previše, on se taloži u stjenkama krvnih žila uzrokujući oštećenja. U konačnici, to može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar.

Image

Postoje namirnice koje bi osobe s visokim kolesterolom trebale izbjegavati, a postoje i one druge, koje su dobre jer mogu sniziti razinu lošeg kolesterola. U nastavku ti otkrivamo sedam zdravih namirnica koje bi trebala uključiti u svoju prehranu ako imaš povišeni kolesterol.

Maslinovo ulje

Brojne su studije potvrdile kako maslinovo ulje i prehrana obogaćena maslinovim uljem može sniziti razinu kolesterola u krvi. To pojašnjava zašto su srčane bolesti manje prisutne u zemljama u čijoj se prehrani maslinovo ulje koristi kao glavna masnoća za kuhanje. Općenito se pokazalo da je maslinovo ulje odličan izbor za osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti stoga ga svakako uključi u prehranu ako te muči visok kolesterol.

Image
Foto: Unsplash

Avokado

Kada zasićene masnoće koje se nalaze u namirnicama životinjskog podrijetla kao što su slanina, govedina ili maslac zamijenimo nezasićenim masnoćama iz biljnih izvora poput avokada, utjecaj na razinu kolesterola u krvi je dramatičan, ističu liječnici. Smanjuje se razina lošeg LDL kolesterola koji doprinosi nakupljanju plaka koji može uzrokovati začepljenje krvnih žila, a istovremeno se povećava razina dobrog HDL kolesterola koji potiče izbacivanje lošeg kolesterola iz organizma.

Image
Foto: Pexels

Luk

Luk je u našoj prehrani jedna od najpopularnijih namirnica i koristi se kao 'baza' za pripremu mnogih jela. Pokazalo se da ova namirnica snižava i razinu lošeg kolesterola i to vjerojatno zbog flavonoida koje sadrži, a koji imaju antioksidativno djelovanje te tako sprečavaju začepljenje arterija. Češnjak i poriluk imaju slično djelovanje. Ove namirnice snižavaju razinu lošeg kolesterola te pomažu kod održavanja normalne razine krvnog tlaka.

Image
Foto: Pexels

Zob

Zob i druge cjelovite žitarice su izvrstan izvor topivih vlakana koja mogu vezati kolesterol iz hrane i spriječiti da ga naše tijelo apsorbira, pojašnjavaju liječnici. Iz tog razloga, vrlo je važno prehranu obogatiti namirnicama koje obiluju vlaknima.

Image
Foto: Pexels

Mahunarke

Većina ljudi ne jede dovoljno mahunarki poput graha, mahuna, slanutka ili leće, iako je riječ o hrani koja je u nutritivnom smislu izuzetno vrijedna. Osim što snižavaju kolesterol, mahunarke su vrlo hranjive, dobar su izvor proteina i mogu se uklopiti u svačiju prehranu, a obiluju i vlaknima i antioksidansima.

Image
Foto: Unsplash

Kurkuma

Kurkuma je začin prepoznatljiv po svojoj žutoj boji, a poznata je zbog čudesnih svojstava i povoljnom učinku na ljudsko zdravlje. Ima antiupalno djelovanje, jača imunološki sustav, a također može pomoći i u smanjenju loše razine kolesterola u krvi. Pokazalo se da čak i male doze aktivnog sastojka kurkume, kurkumina, mogu smanjiti kolesterol kod bolesnika koji pate od koronarnih bolesti.

Image
Foto: Pexels

Bademi

Osim što su vrlo ukusan i hranjiv snack, bademi ti mogu pomoći i u snižavanju kolesterola. Nadalje, dobar su izvor zdravih masnoća i vlakana, dva hranjiva sastojka koja pomažu u održavanju zdrave razine kolesterola. Studija iz 2017. godine objavljena u Nutrition Research and Practice otkrila je kako svakodnevna konzumacija badema za međuobrok pozitivno utječe na razinu ukupnog kolesterola.

Image
Foto: Pexels