Zdrave namirnice koje smanjuju rizik od raka

Obiluju vitaminima, mineralima i imaju antikancerogena svojstva

Zdrave namirnice koje smanjuju rizik od raka

Postoji puno zdravih namirnica koje bismo trebali uvrstiti u svoju prehranu jer obiluju hranjivim tvarima te pomažu kod brojnih zdravstvenih poteškoća.

Istraživanja su pokazala da postoji i ona hrana koja ima antikancerogeno djelovanje što znači da redovitom konzumacijom takvih namirnica možemo smanjiti rizik od raka.

Uglavnom su to namirnice koje potiču detoksikaciju tijela te na taj način eliminiraju kancerogene tvari, dok neke od njih mogu usporiti ili pak spriječiti razvojne faze raka. Neke od takvih snažnih namirnica otkrivamo ti u nastavku pa ih svakako uvrsti u svoju prehranu.

Foto: Unsplash

Brokula

Brokula sadrži kemikalije zvane glukozinolati. Tijekom žvakanje i probave, oni se razgrađuju na vrijedne spojeve koji se bore protiv oštećenja stanica i upala te čak blokiraju stvaranje tumora, pokazala su istraživanja. Osim u brokuli, takvi spojevi nalaze se i u cvjetači, kupusu i prokulicama. Ovo povrće možeš vrlo jednostavno uključiti u svoju prehranu i jesti ga kao prilog ili pak raditi razna variva.


shimmer fallback

Sjemenke lana

Lanene sjemenke najbolji su izvor omega-3 masnih kiselina za koje se smatra da su izuzetno učinkovite u borbi protiv raka dojke. Klinička ispitivanja su pokazala da lanene sjemenke mogu čak i usporiti rast tumora kod žena kod kojih je već dijagnosticiran rak dojke. Lan možeš dodati u smoothie, domaći kruh, salate ili pak zobenu kašu.


shimmer fallback

Kelj

Još jedno vrlo zdravo zeleno povrće koje bi svakako trebala uvrstiti u svoju prehranu je kelj.  U sebi sadrži antioksidante poput vitamina A i C koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice te potencijalno mogu dovesti do raka.


shimmer fallback

Zeleni čaj

Poznato je da je zeleni čaj izuzetno vrijedan napitak i da smanjuje rizik od mnogih bolesti pa tako i raka dojke, jajnika, prostate i pluća. Naime, u zelenom čaju nalaze se polifenoli koji štite stanice od djelovanja slobodnih radikala. Osim toga, zeleni čaj potiče i čišćenje organizma te pomaže jetri da brže ukloni kancerogene toksine iz tijela.


Jabuke

„Jedna jabuka jabuka na dan – doktor iz kuće van“, tako glasi poznata izreka koja sama po sebi govori u prilog tome koliko su jabuke dobre za ljudsko zdravlje. Istraživanja su pokazala da je kod ljudi koji redovno jedu jabuke mnogo manji rizik obolijevanja od raka pluća te raka dojke. Osim toga, jabuke obiluju vitamina i štite imunitet pa ih svakako uvrsti u svoju prehranu.shimmer fallback

Borovnice

Ovo slatko bobičasto voće vrlo je snažno i obiluje snažnim antioksidantima koji neutraliziraju djelovanje loših slobodnih radikala. Pigment antocijanin koji borovnicama daje boju zapravo blokira rast tumorskih stanica. Najbolje je jesti organski uzgojene borovnice, a možeš ih jesti sami ili pak dodati u svoju zobenu kašu, smoothie, jogurt… Dobar izbor su i smrznute borovnice jer zamrzavanje ne utječe na njihova svojstva.shimmer fallback

Slanutak

Osim što obiluje proteinima, slanutak sadrži i spojeve koji mogu smanjiti rizik od kolorektalnog karcinoma. Obiluje vlaknima koja se tijekom probave pretvaraju kiseline koje se bore protiv raznih upala koje mogu dovesti do raka. Od slanutka možeš napraviti ukusno varivo, salatu ili pak namaz odnosno humus te ga tako jesti uz kruh.shimmer fallback

Orasi

Orašasti plodovi vrlo su zdrav međuobrok pa ih lako možeš uključiti u svoju prehranu. Baš poput lana, i orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, no to nije sve. Sadrže i vrijedne antioksidante koji se bore protiv raznih upala u tijelu te štite stanice od oštećenja. Ipak, s obzirom na to da su vrlo kalorični, jedi ih u umjerenim količinama.shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.