Umjesto svakodnevnog nakuhavanja, kuhaš samo za vikend
I dok dosta ljudi posljednjih mjeseci radi od kuće, to često ne znači da samim time što ne gubimo vrijeme za odlazak i dolazak s posla, da imamo više slobodnog vremena. Dapače, u razgovoru s kolegicama, često nam se čini da vremena imamo i manje. A zdrava prehrana u ovakvim je trenucima još važnija. I sama sam nebrojeno puta rekla - e sad ću napraviti pauzu i skuhati ručak samo da riješim ovo. Vrijeme je proletilo i umjesto ručka djeca su došla kući iz škole, a ja nemam ništa. Tada je to krpanje nešto na brzinu i nije to neka sreća.
I kako se takve stvari ne bi dogodile, idealna stvar je Batch cooking. Kada mi je gastro blogerica Ivana Perić Rabhi objasnila koncept batch cookinga bila sam oduševljena.
"Zapravo je cijela poanta da uzmeš 2-3 sata subotom ili nedjeljom i skuhaš gotovo sve glavne obroke za cijeli tjedan. Pohraniš ih u staklene posude, složiš u hladnjak te ih trošiš iz dana u dan. Dođeš kući zagriješ glavni dio obroka, dok se kuha neki prilog i to je to, za 15 minuta obrok je spreman ", objasnila mi je Ivana. Naravno moje prvo pitanje je bilo, ali koje namirnice, što smije koliko stajati.
Sjetila sam se kako smo jedan dan u redakciji raspravljale smije li se tjestenina jesti nakon što je u frižideru stajala tri dana. Moja teorija je bila odlučno - ne, no realno vrlo malo znam o tome. Ivana s druge strane, zna puno više o tome i s vama će podijeliti neke svoje savjete.
Uglavnom, u batch cookingu je važna stavka i čuvanje hrane.
"Nikako ne smijemo ostaviti primjerice bolonjez u metalnoj posudi jer će poprimiti metale u sebe. Najzdravija pohrana hrane je u staklenkama", objasnila je Ivana. I zapravo, jedino što ti treba za ovotjedni batch cooking je dobra volja, malo vremena i staklene posude.
Ono što je također važno kod batch cookinga su začini, a Ivana nam je objasnila i zašto; "Osim naravno što daju okus hrani, oni također čuvaju namirnice od kvarenja i idealni su za ovu varijantu kuhanja. Imaju i dobrobit za naš organizam. Dakle s njima ne možete pretjerati toliko da pokvarite jelo. Dovoljno je da ih dozirate s malom žličicom", objasnila nam je Ivana.
Nakon što ste prije nekoliko dana upoznale Ivanu, zaposlenu gastro blogericu koja svakodnevno uz posao priprema jela za svoju obitelj. Ivana je zasukala rukave i pokazala nam kako u vrlo kratkom vremenu možemo napraviti čak četiri ukusna. Naravno da to nije sve, jer ćemo i u sljedećem videu pokazati vam još nekoliko jela.
Ovaj put, Ivana je pripremila 3 domaća namaza koja je idealno imati kod kuće jer se mogu jesti zapravo cijeli dan. I za doručak, lagani ručak, ali i večeru.
Osim toga, i jedno vrlo jedostavno glavno jelo koje svako dijete obožava koje servirate uz krumpir salatu.
"Kad pripremate batch cooking svakako skuhajte krumpira u kori i jaja. Uvijek će vam dobro doći da ih imate skuhane. U staklenoj posudi krumpir moze stajati danima. Stavite ga u salate koje mogu biti samostalan obrok ako jos u njima ima malo cherry rajčica ,sira, tune, maslina, ali i kuhanih jaja...Također, kuhani krumpir lako spremite kao krumpir salatu. Narezite ga na šnite ili kocke, dodajte mu kuhanih jaja i sitno narezanog mladog luka, začinite s vinaigrette umakom. Vinaigrette umak se radi tako da pomjesate jednu zlicu senfa s octom i maslinovim uljem, začinite sa soli i paprom, te stavite sušenog estragona. ", rekla nam je Ivana.
Što je to Ivana pripremila u prvom dijelu batch cookinga pogledaj u videu. A sutra obavezno potraži video u kojem će nam Ivana pokazati i drugi dio batch cooking tjedna i koji dan bi trebali jesti koje jelo.
A donosimo ti naravno i recepte kako bi i sama mogla isprobati ove brze, ali i ukusne delicije s kojima ćeš cijeli tjedan zdravo jesti i imati više vremena za sebe, obitelj, prijatelje ili gledanje omiljene serije.
Hummus
300 g slanutka
2 velike žlice tahini paste
Maslinovog ulja po potrebi
Sol
Papar
Čili
Kurkuma
Pola limuna
Slanutak ostaviti u hladnoj vodi preko noći. Ujutro tu vodu OBAVEZNO izliti u sudoper. Isprati
slanutak. Te uliti čistu vodu u kojoj će se kuhati slanutak. Kuhajte ga 40min. Kad je kuhan, stavite ga u
zdjelu pazeći da sačuvate malo vode u kojoj se kuhao.
U zdjelu sa slanutkom stavite tahini pastu, začine, maslinovo ulje i limun. Miksajući dolijevajte vodu u
kojoj se slanutak kuhao. Ako stavite više vode slučajno, zgusnut će se stajanjem. Pohranite na hladno i
trošite sljedećih nekoliko dana.
Namaz od patlidžana (malidžano)
2 veća patlidžana
15 g pinjola
150 ml hladno prešanog suncokretovog ulja
1 dcl maslinovog ulja
Sok pola limuna
Sol
Papar
Čili, kurkuma
Patlidžane oprati i odrezati dio sa peteljkom. Razrezati ih na pola po dužini. Dobro ih nasoliti te
sačekati pola sata dok ne puste vodu. Kad vidite da su po vrhu rosni, iscijedite ih nježno i
posušite.
Zatim, jednu polovicu razrezati okomito u jednu pa u drugu stranu, pazeći da ne porežete koru,
narezan patlidžan treba imati nalik romb uzorka. Drugu polovicu također isto narezati. Dobro ih nauljiti
sa suncokretovim uljem i staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C. Peći 30 -40 min.
Dok se oni peku, tostirajte pinjole. Kad su patlidžani pečeni, izvadite ih, te žlicom izvadite meso iz
svake polovice.
Stavite ga u staklenku, dodajte sve ostale sastojke i izmiksajte sa štapnim mikserom.
Poklopite te pohranite u hladnjak i potrošite u roku 4 - 5 dana.
Pašteta od pilećih jetrica
500g pilećih jetrica
300g luka
25 g maslaca
2 češnja češnjaka
1 dcl crnog vina ili porta
1 čajna žlica slatke začinske paprike
1 žlica senfa
Pola limuna
10 g namočenih grožđica
10 g namočenih brusnica
2 dcl vode
Jetrice dobro očistiti od žilica .
Na maslacu dinstati prethodno narezan luk, kad uvene dodati jetrice koje ste dobro očistili od žilica i
češnjak.
Pustiti da se dinstaju 10 min uz povremeno miješanje. Staviti žlicu crvene paprike. Promiješati te uliti
vino i sačekati da ispari. Dodati senf, brusnice i grožđice i vodu.
Poklopiti i ostaviti da se lagano kuha pola sata.
Nakon toga pustiti da se ohladi.
Ohlađeno staviti u blender zajedno sa cjenjenim limunom , uliti maslinovog ulja i blendati dok ne
dobijete lijepu teksturu.
Ako nemate blender može i štapni mikser.
Paštetu pohranite u steriliziranu staklenku te na vrh stavite malo otopljenog maslaca da se
pašteta ne pokvari. Čuvajte u hladnjaku.
Teleće šnicle na bečki način
4-5 tanko rezanih šnicli telećeg buta
2 jaja
Brašno i krušne mrvice za pohanje
Sol
1 velika žlica vrhnja za kuhanje
Mineralna voda
Ulje za prženje, najbolje hladno prešano maslinovo
Teleće šnicle istucite i ostavite u mineralnoj vodi da omekšaju. Poželjno sat vremena. Prije pripreme
šnicle lagano posolite. U jednu zdjelu stavite brašno, u drugu razmutite jaja a u treću krušne mrvice.
Zatim, zagrijte tavu, ulijte ulje, osušene šnicle pobrašniti, te umočiti u razmućena jaja sa svake strane,
zatim uvaljati u mrvice i staviti na vruće ulje. Peći sa svake strane na srednje jakoj temp 7-8 min,
odnosno dok ne dobije zlatno smeđu boju.
Kad su gotove, staviti ih na papirnati ručnik da upiju višak masnoće. Poslužiti uz krumpir salatu.
Krumpir salata
4 veća krumpira
2 kuhana jaja
2 mlada luka
Žlica vinskog octa
Maslinovo ulje
1 mala žlica senfa
Sol
Papar
Krumpir skuhati u kori, pazeći da se ne prekuha. Jaja kuhati na tvrdo .
Kad se krumpir skuha, ogulite ga, narežite na kolutove ili kocke. Jaja narežite sitno kao i mladi luk te
stavite u zdjelu sa krumpirom. Napravite umak od maslinovog ulja, senfa, octa, soli i papra, dobro
pomiješan umak prelijte preko krumpira, lagano pomiješajte i ukrasite grančicom peršina ili bosiljka.