Promjene u tijelu

Zašto s godinama postajemo osjetljiviji na neke namirnice?

S godinama počnemo shvaćati da više ne možemo samo jesti, nego moramo pomnije razmišljati što se nalazi na tanjuru

sasha-stories-XVTTK3wcYME-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Visoka razina šećera u krvi

Probavni trakt se kreće ritmično što pomaže da hrana prolazi kroz crijeva. "Trajno povišene razine šećera u krvi mogu oštetiti živce odgovorne za rad probavnog trakta što rezultira sporijim pražnjenjem želuca (zvanom gastropareza) i simptomima nadutosti, refluksa, osjećaja sitosti nakon male količine hrane, mučnine i povraćanja", kaže Holland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što treba s liječnikom razgovarati o razini šećera u krvi, ovi simptomi se mogu ublažiti konzumiranjem manjih obroka, izbjegavanjem hrane bogate mastima i većim obrocima prije spavanja, ali i izbjegavanjem namirnicama koje iritiraju gornji dio probavnog takta (kava, začinjena i kisela hrana). U slučaju mučnine, povraćanja, nadutosti, žgaravice ili bolova u trbuhu važno je posavjetovati se sa svojim liječnikom.

Image
Foto: Unsplash
6/7