Promjene u tijelu

Zašto s godinama postajemo osjetljiviji na neke namirnice?

S godinama počnemo shvaćati da više ne možemo samo jesti, nego moramo pomnije razmišljati što se nalazi na tanjuru

sasha-stories-XVTTK3wcYME-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Tijelo ne proizvodi dovoljno laktaze

Duž sluznice tankog crijeva postoji više enzima koji su odgovorni za probavu šećera. "Ovi enzimi se sastoje od laktaze (razgrađuje laktozu), maltaze (maltoze), saharoze (saharoze) i trehaloze (trehaloze). No, tijekom starenja može doći do značajnog pada laktaze", objašnjava Stratton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je poznato kao nepostojanost laktoze i rezultira poteškoćama u probavi hrane koja sadrži laktozu poput mlijeka i sira. Uobičajeni simptomi nedostatka laktaze uključuju nadutost, nelagodu u trbuhu i proljev nakon konzumiranja ovakvih namirnica.

Image
Foto: Unsplash


"Ovo se može spriječiti manjom konzumacijom ovakve hrane i ne mora se uvijek eliminirati iz prehrane", objašnjava Stratton. Za ljubitelje sira, korištenje dodataka laktaze bez recepta također može pomoći u smanjenju simptoma.

5/7