Velike prednosti

Zašto ne bi trebala preskočiti doručak - čak i ako nisi gladna

Možda se ponekad čini da nije vrijedno trošiti vrijeme na doručak (posebno kad su u pitanju užurbani dani) - ali stručnjaci tvrde će ti se ovaj jutarnji obrok itekako isplatiti kasnije u danu

pexels-andrea-piacquadio-3769709.jpg

Zašto bi trebala pojesti nešto ujutro

Najbolje je pojesti nešto unutar dva sata nakon buđenja, rekla je nutricionistica Christina Meyer-Jax za HuffPost. Istraživanja pokazuju da jedenje unutar tog vremenskog okvira daje energiju, potiče metabolizam, održava šećer u krvi pod kontrolom, održava zdravu težinu, promiče zdravlje srca i poboljšava kognitivne funkcije i mentalno zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali većina ovih prednosti u konačnici ovisi o odabiru prave hrane", ističe nutricionistica Meyer-Jax. To uključuje proteine, poput nemasnog mesa i jaja; zdrave masti, poput orašastih plodova i sjemenki; složene ugljikohidrate, poput bobičastog voća i drugog voća bogatog vlaknima; i cjelovite žitarice bez dodanog šećera.

"Ove namirnice djeluju zajedno kako bi te zasitile, održavale energiju tijekom dana i smanjile glad i želju za drugom hranom", rekla je, dodajući da će ispijanje čaše vode prije doručka hidratizirati tijelo i spriječiti prejedanje. Previše kofeina iz kave ili čaja bez jela ili pijenja vode moglo bi samo izazvati nervozu. Izbjegavaj jesti šećer i rafinirane ugljikohidrate za doručak, što može uzrokovati porast šećera u krvi i pad razine energije. Dugoročno, nutricionistica tvrdi da bi ove navike mogle potaknuti upalu u tijelu.

Ipak, doručak ne mora biti složen obrok. Nutricionistica ističe da će te maslac od orašastih plodova i banana, grčki jogurt i bobičasto voće ili proteinski shake učiniti zadovoljnom, sitom i dati ti energiju. Ako vježbaš ujutro, pokušaj pojesti složeni međuobrok bogat ugljikohidratima oko 30 minuta prije vježbanja, rekla je dijetetičarka Anna Smith. Ugljikohidrati tijelu daju energiju za ostatak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
2/4