Začini pametno svoju hranu: Šest najboljih začina za zdravlje mozga

Bilo da te čekaju ispiti pa trebaš brz i britak um ili želiš sniziti rizik od demencije u starosti, začini koje možeš pronaći u vrtu ili lokalnom dućanu, u tome će ti pomoći.

Začini pametno svoju hranu: Šest najboljih začina za zdravlje mozga

Demencija je vrlo česta u starijoj životnoj dobi, a u najširem smislu znači slabljenje intelektualnih funkcija i gubitak pamćenja. Na zdravlje mozga, osim genetike utječe i životni stil, što znači da i ono što jedeš čuva ili oštećuje tvoj mozak.

Image

Top 5 namirnica za dječji mozak: Hrana uz koje će dijete bolje pamtiti i imati bolju koncentraciju

Bez obzira imaš li 30, 50 ili 60 godina, nikad nije kasno, a niti rano da mu pružiš zasluženu pažnju, kvalitetno ga hraniš i jačaš sive vijuge rješavanjem križaljki, čitanjem, svakodnevnim učenjem i odgovarajućom prehranom.


U nastavku pogledaj što možeš učinit u kuhinji za svoj mozak, odnosno koje začine i biljke dodati u hranu kako bi ojačala koncentraciju, razbistrila um i snizila rizik za pojavu demencije u kasnijoj životnoj dobi.


Kurkuma

Stopa oboljelih od Alzheimera niža je u nekim dijelovima svijeta poput Indije, a vjeruje se da su razlog začini, konkretno kurkuma koja je sastavni dio curryja koji svakodnevno jedu tamošnji stanovnici. U  kurkumi se nalazi kurkumin - spoj sa snažnim antiupalnim djelovanjem koji, među ostalim, čuva zdravlje mozga i poboljšava pamćenje na način da pomaže mozgu da bolje iskoristi omega-3 masne kiseline. To je potvrdila studija objavljena u časopisu American Journal of Geriatric Psychology.

Ružmarin

Ružmarin je jedna od najboljih biljaka za zdravlje mozga, a prava je sreća da raste u našim krajevima. Ima ga gotovo svaki vrt ili dvorište u Hrvatskoj. Ružmarin poboljšava pamćenje i štiti stanice mozga od neurodegenerativnih bolesti te snižava upalne procese u organizmu.
Odlično se slaže s pečenim krumpirom ili ribom.

Kadulja

Uz ružmarin i kadulja je biljka s naših prostora koja ima izuzetno jake pozitivne učinke na zdravlje. Jedan od njih je i poboljšanje pamćenja i sposobnosti učenja te jačanje koncentracije. Pomaže i osobama kod kojih se već razvio blagi i umjereni Alzheimer, piše Well and Good.

Cimet

Više studija pokazalo je da cimet dobro djeluje na mozak. Američki znanstvenici potvrdili su da pomaže zdravlju mozga osobama s Parkinsonom, također navodi Well and Good, a poboljšava i cirkulaciju te regulira razinu šećera u krvi. 

Muškatni oraščić

Ovaj začin koji se koristi u niskim dozama, a odlično se slaže s povrćem, pomaže poboljšati pamćenje i koncentraciju. Dodaj ga mahunama ili pečenom krumpiru.

Image


(FOTO: Pixabay)

Đumbir

Đumbir ima brojne zdravstevne dobrobiti, među kojima su snižavanje rizika od pojave demencije. Đumbir čuva zdravlje mozga, jača koncentraciju, snižava upale u organizmu, poboljšava probavu i smanjuje upale u tijelu. Trebalo bi ga konzumirati svakodnevno, u obliku napitaka ili kao začin u hrani.  (FOTO: Pexels)