Fizička aktivnost i jesen

Pokreni se! Zabavne jesenske aktivnosti koje troše kalorije

Sljedeće aktivnosti u kombinaciji sa zdravom prehranom mogu pomoći da budeš aktivna, ali i da potrošiš dodatne kalorije

steve-dimatteo-ixQTuJlBIy4-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Jesen je vrijeme koje donosi posebne boje i kada se sve smiruje te se ljudi više okreću prema svom domu i sebi. Zrak je oštriji i hladniji, ali još uvijek temperature nisu jako niske i dovoljno je staviti neku laganu jaknu. Lišće ima posebne boje, a priroda je prekrasna te je ovo upravo za mnoge najljepše doba godine. Također je savršeno vrijeme za vanjske aktivnosti u društvu drugih ljudi.

Image

9 načina da ubrzaš svoj metabolizam i sagorijevaš kalorije cijeli dan

Želiš zadržati svoju težinu ili čak smršavjeti? Sljedeće aktivnosti u kombinaciji sa zdravom prehranom mogu pomoći da budeš aktivna, ali i da potrošiš dodatne kalorije. Evo koliko kalorija možete potrošiti dok uživate u nekim od najpopularnijih jesenskih aktivnosti.

POGLEDAJ VIDEO: Trening za gluteuse s Ivanom Brkljačićem

Planinarenje

30 minuta aktivnosti - 219 kalorija

Ima li ljepšeg načina da se uživa u jesenskim bojama nego pješačenje kroz prirodu? "Dok se hoda neravnim terenom vježba se stabilnost i jača se donji dio tijela", objašnjava James Thomas. Šetnja šumom ubrzava otkucaje srca, poboljšava raspoloženje i smanjuje stres i tjeskobu. Važno je provjeriti koje sve staze postoje u blizini i pronaći najbolje društvo.

Image
Foto: Unsplash

Skupljanje lišća grabljama

30 minuta - 171 kalorija

Ovo bi nekima mogao biti dosadan posao, ali se radi o vrlo korisnoj aktivnosti koja je istovremeno vježbanje. "Kad lišće opadne i dvorišta i pločnike oboji u smeđe nijanse, grabljenje i skupljanje lišća u vrećice može biti vježba za cijelo tijelo koja će pomoći da se sagore kalorije", kaže trener Jack McNamara.

No da bi se jačalo tijelo dobro je slijediti sljedeće savjete:
- tijelo treba držati što uspravnije
- držati grablje lijevom i desnom rukom (redovito mijenjati)
- treba savijati koljena dok se lišće skuplja u vrećice, umjesto saginjanja ili savijanja leđa

Image
Foto: Unsplash

Cijepanje drva

30 minuta - 226 kalorija

Jesen je vrijeme kada je priprema za zimu u punom jeku pa ako imaš drva koja treba nacijepati i pripremiti za zimu onda će ovo biti odlično trošenje kalorija. Nešto korisno i vrlo zabavno. "Kod cijepanja drva tijelo koordinira više mišićnih grupa kroz različita kretanja. Također je potrebno održavati stabilnost tijela", kaže McNamara.

Image
Foto: Unsplash

Čišćenje ormara i preslagivanje

30 minuta - 240 kalorija

Za neke će i ostanak kod kuće biti odlična prilika za trošenje kalorija. Hladnije vrijeme znači da je potrebno presložiti ormare. Uvijek je dobro i smisliti neke nove kombinacije kako bi sve bilo spremno za hladnije dane.

Image
Foto: Unsplash

Smijanje

10 do 15 minuta dnevno sagorijeva i do 40 kalorija

Naravno, ovo nije aktivnost posebno vezana za jesensko doba. No uvijek se treba podsjetiti da je smijanje važno za zdravlje i da se treba smijati tijekom cijele. Osim što utječe na dobro raspoloženje, smijanje sagorijeva i kalorije.

Image
Foto: Unsplash