Rižoto od šparoga
Ovoje proljetni klasik baš kao i fritaja sa šparogama pa ako ga odsad nisi imala na svom jelovniku, krajnje je vrijeme da ga uvrstiš.
Sastojci:
- šalica riže
- svežanj šparoga
- češnjak
- poriluk
- temeljac od šparoga
- sol
- papar
- parmezan
- maslinovo ulje
- žlica maslaca
Postupak:
Šparoge operi i nakidaj na komadiće duljine dva centimetra. Dokle šparoga puca, dotle je jestiva. Drvenaste dijelove nemoj baciti, već od njih skuhaj temeljac kojim ćeš podlijevati rižoto. Kad je temeljac gotov (treba jedno pola sata da se skuhaju stabljike), nareži poriluk na kolutiće, dinstaj ga kratko na maslinovom ulju, dodaj narezani režanj češnjaka i šparoge te dinstaj dok češnjak ne pusti miris, a šparoge povenu. Tada dodaj rižu, a kad počne "crvrčati", podlij je temeljcem, posoli i popapri te kuhaj uz često miješanje i podlijevanje, dok ne bude gotova. Pred sam kraj u rižoto dodaj žlicu maslaca, energično promiješaj i makni s vatre te obilato naribaj parmezan.