Gorko je novo slatko

Vrijeme je za detoks - uvrsti maslačak i šparoge u prehranu kroz ove recepte

Sada je vrijeme maslačaka i šparoga i bila bi prava šteta propustiti uvrstiti ih u prehranu. Osim štu su gastro delicije, ova biljke su nutritivne bombe i detoks junaci

pexels-daniel-absi-1099105.jpg
Foto: Pexels

Nakon teške zimske prehrane, tijelu treba detoks i proljeće je savršeno vrijeme za to. Priroda ti pruža sve što je u ovom trenutku potrebno da ga očistiš i opskrbiš vitaminima. To ne znači da moraš provoditi iscrpljujuće detoks režime. Dovoljno je uvrstiti u prehranu biljke koje sada rastu, poput maslačka i šparoga. Maslačak je snažan čistač jetre i probavnog sustava te je odličan diuretik. Koristan je svaki njegovo dio, a preporučuje se dijabetičarima, osobama s povišenim krvnim tlakom, a pomoći će i kod problema s nadutosti. Možeš ga jesti i piti, štoviše, napitak od korijena maslačka dostojna je zamjena za beskofeinsku kavu. Recept ćeš pronaći u nastavku. Osim maslačka, sada je i vrijeme šparoga. Tamnozelenih gorkih izdanaka koji rastu u predjelima duž naše obale.

Image
Promijeni navike

Znaš li kako možeš potaknuti prirodnu detoksikaciju organizma?

Izgrebat ćeš ruke, poderati odjeću dok ubereš svežanj šparoga, možda se i "okititi" pokojim krpeljem, no isplati se muke. Naime, šparoge su nutritivna bomba, sadrže vitamine A, B, C i K, aminokiselinu asparagin, folnu kiselinu te brojne druge spojeve koje dobro djeluju na organizam i potiču njegovu detoksikaciju. Osobito dobro čiste jetra, bubrege, pluća, a baš poput maslačka odlična su namirnica za dijabetičare. Naravno, postoje još dva načina da dođeš do šparoga - "masno" ih platiš na tržnici ili se odlučiš za kultivirane, što je također dobra opcija. Pripremile smo ti nekoliko jednostavnih recepata kroz koje ćeš maslačak i šparoge uvrstiti u svoju prehranu ovog proljeća. Njihova snaga krije se u njihovoj gorčini.

Napitak od maslačka

Detoks organizma podrazumijeva smanjeni unos kofeina pa će ti u tome pomoći maslačak. Jednu šalicu kave dnevno zamijeni beskofeinskim napitkom od ove biljke. Utažit će ti želju za kavom jer ima sličan okus te stimulirati metabolizam.

Sastojci:

  • žličica praha korijena maslačka
  • štapić cejlonskog cimeta
  • šalica vode

Postupak:

Korijen maslačka izreži na manje komadiće, ispeci u pećnici, a potom ga usitni u mlincu za kavu. Žličicu usitnjenog korijena maslačka uspi u vodu te dodaj cimet i nakon što voda zavri, smanji vatru i kuhaj pet minuta. Procijedi napitak, kao što to činiš sa čajem u rinfuzi te po želji dodaj mlijeko.

Salata od listova maslačka

Lišće maslačka nemoj brati uz prometnice već protegni noge i prošetaj dublje u prirodu. Ono koje raste uz prometnice puno je nečistoća i dodatno će ti opteretiti organizam, umjesto da ga detoksicira.

Sastojci:

  • listovi maslačka
  • listovi radiča
  • listovi rikole
  • rotkvice
  • tvrdo kuhano jaje
  • mladi luk
  • maslinovo ulje
  • jabučni ocat
  • sol i papar

Postupak:

Jaja skuhaj, rotkvicama ukloni lišće i nareži ih na listiće, lišće operi. Sve sastojke stavi u zdjelu i začini octom i uljem te posoli i popari po želji. Maslačak, radič, rikola, rotkvice i jabučno ulje imaju jak detoks učinak pa nastoj ovu salatu što češće konzumirati.

Rižoto od šparoga

Ovoje proljetni klasik baš kao i fritaja sa šparogama pa ako ga odsad nisi imala na svom jelovniku, krajnje je vrijeme da ga uvrstiš.

Sastojci:

  • šalica riže
  • svežanj šparoga
  • češnjak
  • poriluk
  • temeljac od šparoga
  • sol
  • papar
  • parmezan
  • maslinovo ulje
  • žlica maslaca

Postupak:

Šparoge operi i nakidaj na komadiće duljine dva centimetra. Dokle šparoga puca, dotle je jestiva. Drvenaste dijelove nemoj baciti, već od njih skuhaj temeljac kojim ćeš podlijevati rižoto. Kad je temeljac gotov (treba jedno pola sata da se skuhaju stabljike), nareži poriluk na kolutiće, dinstaj ga kratko na maslinovom ulju, dodaj narezani režanj češnjaka i šparoge te dinstaj dok češnjak ne pusti miris, a šparoge povenu. Tada dodaj rižu, a kad počne "crvrčati", podlij je temeljcem, posoli i popapri te kuhaj uz često miješanje i podlijevanje, dok ne bude gotova. Pred sam kraj u rižoto dodaj žlicu maslaca, energično promiješaj i makni s vatre te obilato naribaj parmezan.

Pesto od šparoga i maslačka

Pesto je odličan način da obogatiš svoju prehranu hranjivim tvarima. Pritom je brz i jednostavan za pripremu. Možeš ga raditi od bosiljka, maslačka, špinata, šparoga, graška…

Sastojci:

  • desetak šparoga
  • dva režnja češnjaka
  • limun
  • žlica pinjola
  • parmezan
  • maslinovo ulje
  • desetak listova maslačka

Postupak:

Tostiraj pinjole, a šparoge blanširaj u posloljenoj vodi. U blender stavi šparoge, pinjole, maslinovo ulje, češnjak te sok polovice limuna i blednaj 30-ak sekundi pa dodaj maslačak i nastavi blendati dok ne dobiješ pastu. Pestom začini tjesteninu ili njoke i uživaj u jelu.