Što jesti, a što izbjegavati za doručak?
Ako jedemo doručak, ključno je odabrati prave namirnice jer pogrešna hrana može pokvariti čitav dan koji je pred nama.
„U idealnom slučaju, uravnotežen i zdrav doručak trebao bi sadržavati kombinaciju vlakana, dobrih masti i proteina”, kaže Ferguson. “Ove hranjive tvari zajedno usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što pomaže u održavanju osjećaja sitosti i osigurava ravnomjerno oslobađanje energije.”
Trebalo bi izbjegavati hranu s visokim udjelom nezdravih ugljikohidrata, poput slatkih pahuljica i tosta jer takve namirnice najčešće uzrokuju brze skokove razine šećera u krvi koji potom naglo pada što dovodi do pada energije i naglih promjena raspoloženja.
„Sve što sadrži rafinirane šećere ili jednostavne ugljikohidrate treba izbjegavati i treba imati na umu da većina kutija sa žitaricama za koje se tvrdi da su pune hranjivih tvari zapravo sadrži popise sastojaka koji govore drugu priču – uvijek čitajte etiketu,“ ističu stručnjaci.
Dobar izbor za doručak su namirnice kao što su jogurt ili kefir, omlet s jajima i povrćem, cjelovite žitarice, orašasti plodovi, sjemenke, bobičasto voće, avokado, dimljeni losos, itd. Konzumiranjem takve hrane za doručak mogu se izbjeći stalne fluktuacije razine šećera u krvi, pad raspoloženja i energije te iznenadni napadaji gladi.