Je li doručak uistinu najvažniji obrok u danu? Ako je odgovor na to pitanje potvrdan, koje bismo namirnice onda točno trebali jesti ujutro? Mnogi od nas odrasli su konzumirajući za doručak žitarice, tost, peciva ili komad slanine, ali stručnjaci ističu da takva hrana i nije najbolji izbor za prvi jutarnji obrok.
Vogue je pitao nutricioniste što bismo onda trebali jesti za doručak. Njihove savjete prenosimo u nastavku.
Je li doručak najvažniji obrok u danu?
Ne postoji točan i jednosmislen odgovor na ovo pitanje. Studije su pokazale da su ljudi koji doručkuju općenito zdraviji, a oni koji ga preskaču često imaju lošiju prehranu te veću vjerojatnost da obole od kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti. Međutim, takvi se rezultati mogu objasniti i činjenicom da oni koji doručkuju uglavnom imaju tendenciju da općenito zdravije jedu. Prema mišljenju nekih stručnjaka, doručak je stvar osobne fiziologije i načina života.
“Za neke, početak dana ranim obrokom potiče njihove jutarnje aktivnosti i stabilizira razinu šećera u krvi. Drugi će možda otkriti da bolje funkcioniraju bez doručka - to nije situacija koja odgovara svima. Ključno je slušati svoje tijelo”, rekla je nutricionistica Rosemary Ferguson za Vogue.