Zdrave namirnice

Voće koje trebamo dodati u prehranu ako želimo gubiti kilograme

Voće je vrlo važno u procesu mršavljenja, a ove vrste je najbolje jesti ako želimo dobre rezultate

BeFunky-collage (7).jpg
Foto: Unsplash

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne trebamo se odreći ugljikohidrata ako želimo smršavjeti. To je osobito istinito kada je voće u pitanju jer ono sadrži mnoge esencijalne hranjive sastojke koje hrane tijelo i dulje nas drže sitima.

Image
Neprijatelji vitke linije

Zdravo i vitko tijelo? Riješi se ovih loših navika vezanih uz doručak

Vlakna, vitamini, minerali i antioksidansi pomažu tijelu da puno sporije probavlja prirodni šećer nego recimo u slučaju kolača koji ima malu hranjivu vrijednost. Stoga ako želimo izgubiti koji kilogram važno je da znamo koje vrste voća nam mogu pomoći da brže stignemo do cilja.

Maline

Maline su super voće ako želimo izgubiti smršavjeti jer sadrže velike količine vlakana, a i dobrog su okusa. Istraživanja pokazuju da pojačan unos vlakana može pomoći u gubitku kilograma jer nas vlakna dulje drže sitima te su važna za redovitu probavu, piše Eatingwell.com

Image
Foto: Unsplash

Vlakna nisu jedini razlog zašto bismo trebali redovito konzumirati maline. Ovo voće svoju prekrasnu nijansu dobiva od antocijanina, antioksidansa koji je povezan s jačanjem zdravlja srca i sprječavanjem kognitivnog pada. Malina također sadrži elagičnu kiselinu koja može zaštititi od razvoja karcinom. Također su izvrstan izvor vitamina C koji pomaže tijelu u borbi protiv upala, održava kožu zdravom i jača imunološki sustav.

Borovnice

Iako maline imaju puno više vlakana, i borovnice trebamo uključiti u prehranu ako želimo zdravo jesti i gubiti kilograme. Borovnice sadrže 4 grama vlakana po šalici, ali najpoznatije su po tome što sadrže antioksidanse. Ovo voće povezano je s usporavanjem starenja, te zaštitom od UV zraka, toksina iz okoliša i stresa. Čak nam pomažu u zaštiti od gubitka pamćenja.

Image
Foto: Unsplash

Kruške

Kruške nikad nisu imale titulu super namirnice, ali zasigurno zaslužuju ovaj naslov. Samo jedna kruška sadrži 6 grama vlakana - otprilike četvrtinu naših dnevnih potreba. To će pomoći da dulje ostanemo siti, a time ćemo izbjeći prejedanje.

No, kruške nude mnogo više od vlakana. Ovo voće puno je vitamina C koji nam pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju upalu. Također su dobar izvor kalija koji pomaže u snižavanju krvnog tlaka i jačanju zdravlja srca.

Naranče

Naranče često smatramo jednim od najvažnijeg voća za jačanje imuniteta, ali i one mogu biti važan dio procesa mršavljenja. Naranče volimo jer pomažu u zadovoljavanju naše potrebe za slatkim, a nude mnoštvo esencijalnih hranjivih sastojaka.

Velika naranča sadrži 4 grama vlakana, gotovo sve dnevne potrebe za vitaminom C i oko 10% dnevne potrebe za kalijem. Također su prepune karotenoida, antioksidansa koji može pomoći u smanjenju masnoće na trbuhu, poboljšanju vida i jačanju imuniteta.

Image
Foto: Unsplash

Jabuke

Jedna jabuka dnevno sigurno može pomoći u poboljšanju cjelokupnog zdravlja. Jabuka srednje veličine sadrži oko 4 grama vlakana, ali trebamo paziti da jedemo i koru jer se u njoj se nalazi većina vlakana i korisnih spojeva.

Jabuke također mogu učiniti čuda za naše srce, pomažu u snižavanju kolesterola i poboljšanju zdravlja srca. Konzumacija jabuka dobra je i u borbi protiv raka, dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti.

Jagode

Ne možemo razgovarati o najboljem voću za mršavljenje, a da ne spomenemo jagode. Ova ukusno bobičasto voće može nam pomoći pri suzbijanju potrebe za slatkim, a sadrži 3 grama vlakana po šalici. Također zadovoljava gotovo 100% dnevne preporučene količine vitamina C u samo jednoj porciji.

Jagode su treći najbolji izvor polifenola, vrste antioksidansa koji se bori protiv bakterija u ustima i sprječava karijes. Plod se također pokazao korisnim u prevenciji bolesti srca, neurodegenerativnih bolesti, osteoporoze i nekoliko vrsta karcinoma.

Image
Foto: Unsplash

Banane

Banane često nisu na ovakvim popisima zbog veće količine šećera, ali banane ne sadrže samo 3 grama vlakana, već imaju i otporni škrob - ugljikohidrat koji može poboljšati zdravlje crijeva i sagorijevanje masti.

Banane su jedna od najboljih namirnica koju jedemo kada imamo probleme s probavom, vjerojatno zato što sadrže vlakna, otporni škrob i kalij. Kalij je ključan za ravnotežu natrija u tijelu, a previše soli često je razlog zbog kojeg ljudi osjećaju nadutost.