Gljive su jednostavna namirnica koja se može pripremiti na različite načine, ali i vrlo zanimljivo kombinirati s drugim namirnicama u jednostavnim i složenim jelima. No koliko često kupujemo gljive i koristimo ih u svakodnevnom kuhanju? Prema stručnjacima trebali bismo to činiti često jer nam ova ukusna namirnica može pomoći u jačanju zdravlju. Osim toga postoje različite vrsta gljiva pa se može uživati u različitim okusima i teksturama. Nutricionisti uz gljive često dodaju riječ super namirnica. Znanost je dokazala da gljive pozitivno utječu na ljudsko zdravlje: jačaju imunitet i zdravlje crijeva, štite od raka, a poboljšavaju staničnu aktivnost zbog koje se ljudi osjećaju i izgledaju mlađe. Čak se i veća konzumacija gljiva povezuje s manjim rizikom od raka.
Najvažnije je zapamtiti da su gljive pune nutrijenata. "Gljive sadrže snažne antioksidanse poput selena i ergotioneina. Također sadrže vitamine skupine B i mineral bakar koji podupire razvoj crvenih krvnih stanica", objašnjava nutricionistkinja Maryann Walsh za Goodhousekeeping. "Često se zaboravlja koliko sadrže važnih hranjivih sastojaka. Sadrže mnoge minerale poput selena, kalija, bakra, željeza i fosfora koji se ne nalaze često u hrani biljnog podrijetla", dalje dodaje Mitzi Dulan, autorica knjige The Pinterest Diet. Dalje možeš pročitati vrlo uvjerljive razloge zašto ih što više uvrstiti u svoju prehranu.