Moderan život

Višak vode u tijelu: Što ga uzrokuje i kako ga riješiti?

Nakupljanje tekućine u tijelu znači da se voda zadržava u različitim tkivima te uzrokuje oticanje, a često se zbog toga osjećamo loše

profimedia-0102394440.jpg
Foto: Profimedia.hr

Sigurno ti već dogodilo da si brzo izgubila kilograme, a onda si shvatila da je to gubitak vode. No, ako si naglo dobila nešto na težini i osjećala se naduto, može se također raditi o višku tekućine u tijelu.

Image
Tijelo se brzo oporavlja

Dobar poticaj: Što se događa s našim tijelom nakon što prestanemo pušiti?

No, posve je normalno da zadržavamo tekućinu u tijelu jer nas tijelo na taj način štiti od dehidracije. Ipak zbog prevelike količine vode u tijelu možemo se osjećati naduto i loše, ovisno o situaciji. Nakupljanje tekućine u tijelu znači da se voda zadržava u različitim tkivima te uzrokuje oticanje. "To je voda koja bi trebala ići u naše bubrege", objašnjava endokrinologinja Lynn Mack za Health. No, umjesto da izbaci tekućinu, tijelo je sprema između organa i kože. Višak vode može biti neugodan, ali obično se može lako riješiti uz promjenu stila života.

Što uzrokuje zadržavanje tekućine?

Slana i hrana bogata ugljikohidratima

Jedan od najčešćih uzroka zadržavanja tekućine je višak soli u prehrani. Natrij se veže s vodom i ona ostaje zarobljena u tijelu. "Što ima više soli u prehrani, to će osoba više zadržavati tekućinu", kaže dr. Mack. Ugljikohidrati također mogu utjecati na zadržavanje tekućine, posebno ako se ograničavaju neko vrijeme, a zatim se počnu unositi veće količine u tijelo.

"Ugljikohidrate koje odmah ne koristimo za energiju pohranjujemo kao glikogen. On skladišti vodu, pa što više glikogena pohranjujemo to više vode unosimo", objašnjava nutricionistikinja Joanna Sheill DiCicco za The Health.

shimmer fallback

Menstruacija

Mnoge žene zadržavaju vodu tjedan dana prije menstruacije zbog promjene u razini hormona. Zadržavanje tekućine može doseći svoj vrhunac prvog dana mjesečnice, a onda se sve smiruje. Žene primjećuju oticanje na licu, nogama, rukama i području trbuha. "U ovom slučaju trbuh postaje puniji, kao i grudi", dalje objašnjava Mack.

shimmer fallback

Loša cirkulacija

"Kako starimo, naš krvožilni sustav postaje slabiji, a ponekad je to posljedica stanja poput zatajenja srca (češće kako starimo)", objašnjava liječnica Elizabeth Kavaler. Zalisci u venama nogu, koji bi trebali održavati protok krvi prema srcu, malo slabe pa se skuplja voda u donjim ekstremitetima i uzrokuje zadržavanje tekućine.

shimmer fallback

Kontracepcijske pilule

Baš kao što postoji veza između menstruacije, trudnoće i zadržavanja vode u tijelu, tako i kontracepcijske pilule mogu uzrokovati ovaj problem. "I estrogen i progestin u kontracepcijskim pilulama mogu biti uzrok zadržavanja tekućine", kaže dr. Mack. Obično ovo stanje vrlo brzo prolazi, no ako misliš da je kod tebe veći problem, važno je razgovarati s ginekologom.

shimmer fallback

Razina kortizola

Kortizol je poznat kao "hormon stresa" i sudjeluje u održavanju zdrave razine šećera u krvi, ravnoteži metobolizma, smanjenju upala, čak je važan i za memoriju. Kada je u tijelu neuobičajeno visoka razina kortizola, utječe i na zadržavanje vode u tijelu, iako je ova situacija rijetka.

shimmer fallback

Kako smanjiti zadržavanje vode u tijelu?

  • Veći unos vode - Iako možda izgleda kao neobičan savjet i misliš da će veći unos vode potaknuti zadržavanje vode u tijelu, istina je upravo suprotna. Ako tijelo nije dovoljno hidrirano, počet će zadržavati vodu. Veći unos vode važno je osigurati posebno ako se jede slana hrana. Također bi bilo dobro ograničiti unos čaja, kave i aklohola, sve što potiče dehidraciju. S druge strane, sok od brusnice ima blagi diuretski učinak i može pomoći kod izbacivanja viška vode.
  • Izbjegavanje slane hrane - Vrlo je važno obratiti pažnju na sve prerađene namirnice koje unosimo u tijelo, ovdje se ne radi samo o soli koju stavljamo u hranu. Čak 70 posto soli unesemo kroz prerađene namirnice. "Sva procesuirana hrana sadrži više soli jer proizvođači žele produljiti rok trajanja", kaže DiCicco. Važno je konzumirati što manje prerađene hrane ili kod kupovine izbabrati opciju s manje soli.
shimmer fallback
  • Redovita tjelovježba - Fizička aktivnost je ključ za rješavanje viška vode iz tijela. Nije samo važno oznojiti se i izbaciti višak vode, nego tada ožednimo i unosimo više vode u organizam, kaže DiCicco. Sjedilački način života naravno nije zdrav i važno je redovito hodati.
  • Unos namirnica s visokim udjelom vode - "Hrana s visokim udjelom vode pomaže u povećanju ukupne hidratacije", kaže DiCicco. Unos veće količine tekućine, čak i u obliku namirnica, u konačnici će pomoći tijelu da izlučuje vodu. Na primjer, lubenica, špinat, jagode i dinja imaju puno vode. Konzumiranje hrane bogate kalijem poput rajčice i batata (i većine voća i povrća) također može pomoći da se riješimo viška soli.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.