Tijelo se brzo oporavlja

Što se događa s našim tijelom nakon što prestanemo pušiti?

Već dvadeset minuta nakon posljednje cigarete broj otkucaja srca pada i vraća se u normalu. A znaš li što se događa za mjesec, godinu ili pet godina?

allef-vinicius-6ypOmTNK2FA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Svi znamo da je pušenje štetna navika koja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i smrti. No, iako svi pušači dobro znaju za sve posljedice pušenja, možda će se ipak puno lakše odlučiti na prestanak ako saznaju da se tijelo vrlo brzo počne prirodno čistiti i liječiti, a da će se s vremenom povratiti vitalnost kao i nepušači.

Image

6 svakodnevnih navika koje su jednako loše kao i pušenje

Neki rezultati - poput snižavanja krvnog tlaka - vide se gotovo odmah. No, za neke dobre stvari poput smanjenja rizika od razvoja raka pluća, bolesti srca i pluća, potrebne su godine da se spuste na razinu nepušača. Ipak, svaka godina nepušenja znači da se rizici smanjuju i poboljšava se opće zdravlje, pa je prestanak pušenja odličan izbor za sve koji još uživaju u duhanskom dimu.

shimmer fallback

Mnogi pušači se boje da će biti potrebne godine da se vide zdravstvene prednosti, pa smo zato izvojile što se događa u naših tijelima od sat vremena pa do 20 godina nakon prestanka pušenja. Dobrobiti počinju već sat vremena nakon posljednje cigarete i ide samo prema boljem. A o čemu se radi provjeri u nastavku:

Nakon sat vremena

Već 20 minuta nakon posljednje cigarete broj otkucaja srca pada i vraća se u normalu. Krvni tlak također počinje padati, a cirkulacija se počinje poboljšavati.

shimmer fallback

Nakon 12 sati

Cigarete sadrže puno otrova, uključujući ugljični monoksid, plin prisutan u dimu cigareta. Ovaj plin može biti štetan ili smrtonosan u visokim dozama i sprječava ulazak kisika u pluća i krv. Prilikom udisanja u velikim dozama u kratkom vremenu može doći do gušenja zbog nedostatka kisika. Tijelo se čisti od viška ugljičnog monoksida iz cigareta samo 12 sati nakon što je ugašena posljednja cigareta. Razina ugljičnog monoksida vraća se u normalu, a povećava se razina kisika u tijelu.

shimmer fallback

Nakon jednog dana

Samo 24 sata nakon prestanka pušenja, rizik od srčanog udara počinje se smanjivati. Pušenje povećava rizik od razvoja koronarne bolesti srca jer se snižava dobar kolesterol. Pušenje također podiže krvni tlak i povećava rizik od krvnih ugrušaka te se povećava rizik od moždanog udara. Samo 24 sata nakon prestanka pušenja, krvni tlak počinje padati i smanjuje se rizik od srčanih bolesti uzrokovanih visokim krvnim tlakom. U ovom kratkom vremenu, razina kisika će porasti što olakšava tjelesnu aktivnost i vježbanje.

shimmer fallback

Nakon dva dana

Pušenje oštećuje živčane završetke odgovorne za osjetilo mirisa i okusa. Već dva dana nakon posljednje cigarete pojačat će se osjeti mirisa i okusa. Hrana će imati puno bolji okus, a osjetit ćeš i mirise koje do sada nisi.

shimmer fallback

Nakon tri dana

Tri dana nakon prestanka pušenja, razina nikotina u tijelu polako se smanjuje. Otprilike tri dana nakon prestanka pušenja većina će ljudi osjetiti razdražljivost, jake glavobolje i potrebu za cigaretom jer se tijelo prilagođava na manje količine.

shimmer fallback

Nakon mjesec dana

Funkcija pluća se počinje poboljšavati već mjesec dana nakon prestanka pušenja. Kako pluća zacjeljuju i kapacitet pluća se poboljšava, sada već bivši pušači mogu primijetiti kako manje kašlju i bolje dišu. Raste fizička izdržljivost i sada ćeš puno lakše trčati i skakati.

shimmer fallback

Nakon jednog do tri mjeseca

U ovom periodu se cirkulacija intenzivno počinje poboljšavati.

shimmer fallback

Nakon devet mjeseci

Osjetljivi dijelovi pluća poznati kao trepetljike oporavile su se od dima cigareta. Ovaj dio pluća pomaže u izbacivanju sluzi iz pluća i u borbi protiv infekcija. Otprilike u to vrijeme mnogi bivši pušači primjećuju smanjenje učestalosti plućnih infekcija jer pluća lakše rade.

shimmer fallback

Nakon godinu dana

Godinu dana nakon prestanka pušenja smanjuje se rizik od koronarnih bolesti srca za pola. Taj će rizik i dalje padati kako vrijeme prolazi.

shimmer fallback

Nakon pet godina

Cigarete sadrže mnoge poznate toksine koji uzrokuju sužavanje arterija i krvnih žila, a ti toksini povećavaju vjerojatnost razvoja krvnih ugrušaka. Nakon pet godina bez cigarete, tijelo se dovoljno izliječilo da se arterije i krvne žile ponovno počnu širiti. Ovo širenje znači da je manja mogućnost zgrušavanja krvi te se smanjuje rizik od moždanog udara. Rizik od moždanog udara nastavit će se smanjivati u sljedećih deset godina kako se tijelo čisti.

shimmer fallback

Nakon 10 godina

Nakon ovog dugog perioda vjerojatnost za razvijanje raka se otprilike prepolovi u usporedbi s ljudima koji puše. Vjerojatnost razvoja raka usta, grla ili gušterače također se značajno smanjuje.

shimmer fallback

Nakon 15 godina

Nakon 15 godina od posljednje cigarete, vjerojatnost razvoja koronarne bolesti srca jednaka je kao kod nepušača. Isto, rizik od razvoja raka gušterače smanjen je na istu razinu kao i kod nepušača.

Nakon 20 godina

Nakon dva desetljeća rizik od bolesti uzrokovanih pušenjem, uključujući plućne bolesti i rak, pada na razinu osobe koja nikada u životu nije pušila. Također, rizik od razvoja raka gušterače sveo se na istu razinu. Već danas baci cigarete - isplatit će se!

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.