Focaccia s maslinama, rajčicama i ružmarinom
Sastojci
Tijesto
Premaz
Postupak
U šalici izmrvi kvasac, dodaj 150 ml vode i šećer te promiješaj i pusti da naraste (jedno deset minuta će mu trebati).
U posudu uspi brašno, dodaj mu kvasac, ostatak vode i umijesi tijesto. Mijesi ga dok ne dobiješ glatko tijesto, potom ga izvadi iz posude na pobrašnjenu podlogu i još mijesi minutu-dvije. Prebaci ga natrag u posudu, prekrij krpom i ostavi da se diže dok se ne udvostruči. Naulji pleh i rukama ga razvaljaj, odnosno prstima ga "izguraj" sve do rubova. Ostat će od jagodica rupice koje daju izgled focacci.
U tijesto utisni rajčice, masline i grančice ružmarina te ga premaži mješavinom maslinovog ulja, češnjaka, soli i papra.
Peci focacciu u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
- 500 grama glatkog brašna
- 15 grama svježeg kvasca
- žličica šećera
- prstohvat soli
- 300 ml tople vode
- 3-4 velike žlice maslinovog ulja
- malo soli i papra
- češanj češnjaka
Dodaci
- masline
- ružmarin
- cherry rajčice