Jesen je vrijeme bundeva, povrća koje dominira, ne samo svojom veličinom i bojom, već i nutritivnim sastavom. Možda nisi znala, ali bundeva je lijek za oči - obiluje vitaminima, osobito vitaminom A i jakim antioksidansom beta karotenom (zahvaljujući kojem ima narančastu boju) te karotenoidima luteinom te zeaksantinom koji skupa štite oči od bolesti i popravljaju vid.
Osim na vid, bundeva dobro djeluje i na srce jer obiluje kalijem, a on u kombinaciji s antioksidansima iz ovog jesenskog povrća čuva kardiovaskularno zdravlje.
Uvrstiš li je u svoju prehranu, a sada je pravo vrijeme za to jer je sezona bundeva, ali i krajnji trenutak da pripremiš organizam za nadolazeće viroze i prehlade, ojačat ćeš imunitet. Kombinacija nutrijenata koju sadrži bundeva (vitamina A, C, E, željezo i kalij) povoljno djeluju na njegov sustav obrane. Bundeva je također odličan saveznik u snižavanju lošeg kolesterola jer sadrži fitosterol, prirodnu kemikaliju koja ga snižava te omega-3 masne kiseline koje pridonose smanjivanju razine triglicerida u krvi.
Ne zaboravi i na njezine sjemenke od kojih se radi dobro poznato i izuzetno ukusno bundevino, odnosno bučino ulje. Njega bi redovito trebali jesti muškarci jer čuva zdravlje prostate.
I ne samo što je zdrava i ukusna, nego ne sadrži puno kalorija (u sto grama tek 26) te obiluje vlaknima zbog čega je idealna namirnica za sve one koji žele smršavjeti.
U nastavku ti donosimo nekoliko recepata od bundeve, buče ili tikve - kako god zvala ovaj ukusni i zdravi jesenski plod.