Zdravlje
Zdravlje

Uvrsti bundevu u prehranu. Osim što jača imunitet, čuva srce, ali i dobru liniju

Uvrsti bundevu u prehranu. Osim što jača imunitet, čuva srce, ali i dobru liniju
Bundeva, buča, tikva - pod svim ovim nazivima krije se kraljica jeseni - namirnica koja dolazi u bezbroj podvrsta i od koje možeš jednako uspješno raditi i slatka i slana jela

Jesen je vrijeme bundeva, povrća koje dominira, ne samo svojom veličinom i bojom, već i nutritivnim sastavom. Možda nisi znala, ali bundeva je lijek za oči - obiluje vitaminima, osobito vitaminom A i jakim antioksidansom beta karotenom (zahvaljujući kojem ima narančastu boju) te karotenoidima luteinom te zeaksantinom koji skupa štite oči od bolesti i popravljaju vid.  Osim na vid, bundeva dobro djeluje i na srce jer obiluje kalijem, a on u kombinaciji s antioksidansima iz ovog jesenskog povrća čuva kardiovaskularno zdravlje. 

Uvrstiš li je u svoju prehranu, a sada je pravo vrijeme za to jer je sezona bundeva, ali i krajnji trenutak da pripremiš organizam za  nadolazeće viroze i prehlade, ojačat ćeš imunitet. Kombinacija nutrijenata koju sadrži bundeva (vitamina A, C, E, željezo i kalij) povoljno djeluju na njegov sustav obrane. Bundeva je također odličan saveznik u snižavanju lošeg kolesterola jer sadrži fitosterol, prirodnu kemikaliju koja ga snižava te omega-3 masne kiseline koje pridonose smanjivanju razine triglicerida u krvi.  Ne zaboravi i na njezine sjemenke od kojih se radi dobro poznato i izuzetno ukusno bundevino, odnosno bučino ulje. Njega bi redovito trebali jesti muškarci jer čuva zdravlje prostate.   

I ne samo što je zdrava i ukusna, nego ne sadrži puno kalorija (u sto grama tek 26) te obiluje vlaknima zbog čega je idealna namirnica za sve one koji žele smršavjeti.  U nastavku ti donosimo nekoliko recepata od bundeve, buče ili tikve - kako god zvala ovaj ukusni i zdravi jesenski plod.   

Smoothie od bundeve

Postupak: Sve sastojke, osim slatkog vrhnja, stavi u blender i izmiksaj dok ne dobiješ svilenkastu teksturu. Izlij smoothie u čaše, izmuti slatko vrhnje u šlag i ukrasi ga njime.   

Sastojci:

0,3 dcl kokosovog mlijeka ili šalica jogurta

1 smrznuta banana

šalica pirea od bundeve

žličica javorovog sirupa

žličica mješavine začina za pitu od bundeve cimet, muškatni oraščić, đumbir, klinčići)

1/4 žličice ekstrakta vanilije

po želji slatko vrhnje

Tjestenina s kobasicama i bundevom

Postupak: Sitno narezani luk dinstaj na ulju, dodaj kobasicu narezanu na kolutiće i češnjak narezan na listiće. Pusti da se kobasica zapeče, dodaj listiće kadulje, popapri, posoli pa dodaj pire od bundeve i podlij temeljcem te ostavi da se jelo kuha dok se ne pretvori u umak u koji ćeš dodati kuhanu tjesteninu i žlicu kiselog vrhnja.     

Sastojci:

jedna istarska kobasica

manja glavica luka

2 češnja češnjaka

1 šalica pirea od bundeve

1 šalica pilećeg temeljca ili vode

šalica vrhnja

sol, papar

kadulja 

maslinovo ulje

Njoki od bundeve

Postupak: Bundevu oguli i nareži na kockice te skuhaj u vodi i od nje napravi pire. Nakon što se pire ohladio, dodaj mu jaje, brašno i sol te umijesi tijesto i razvaljaj ga na trake od kojih ćeš raditi njoke. Zakuhaj lonac vode, posoli vodu te u nju stavljaj njoke. Kada isplivaju, gotovi su.  Ako ti se tijesto lijepi dok radiš njoke, dodaj još malo brašna te pospi brašnom radnu površinu.   

Sastojci:

3 šalice hladnog pirea od bundeve

250 grama brašna

jedno jaje

sol

Keksići od bundeve

Postupak: Zobene pahuljice usitni u sjeckalici te sve sastojke pomiješaj dok ne dobiješ pomalo ljepljivu gustu masu. Možeš ju uz pomoć žlice stavljati na pleh obložen papirom za pečenje. Keksiće peci 20 minuta na 170 Celzijevih stupnjeva. Kad ih izvadiš iz pećnice i dalje će biti mekani, no ne brini, stvrdnut će se kad se ohlade.      

Sastojci:

2 veća jaja (samo bjelanjak)

prstohvat soli

35 grama šećera

šalica pirea od bundeve

25 grama konopljinog proteina

90 grama brašna

100 grama zobenih pahuljica

4 žličice začina po želji

10 grama maslaca

žličica ekstrakta vanilije

60 grama javorovog sirupa

20 grama tamne čokolade

15 grama grožđica