
Ulovila te neugodna proljetna alergija? Ove namirnice mogu ti pomoći u ublažavanju simptoma

Sezonske alergije pojavljuju se kod sve većeg broja ljudi, a proljeće je vrijeme kada za mnoge počinju problemi s kihanjem, šmrcanjem i sličnim simptomima. Sezonske alergije javljaju se samo u određenim dijelovima godine - obično u proljeće ili ljeto. Razvijaju se kada imunološki sustav pretjerano reagira na alergene.
Mnogi neugodni simptomi alergija dolaze zbog upalnih problema, poput iritacija u sinusima, očima i grlu. Đumbir može prirodno smanjiti ove simptome. Već tisućama godina đumbir se koristi kao prirodni lijek za brojne zdravstvene probleme, poput mučnine i bolova u zglobovima. Dokazano je i da sadrži antioksidativne, protuupalne fitokemijske spojeve. Može se koristiti svježi i suhi đumbir tako da se dodaje u hranu ili priprema čaj.
Pčelinja pelud nije hrana za pčele, nego ljude. Ova mješavina enzima, meda, cvjetne peludi i voska često se prodaje kao ljekovito sredstvo protiv groznice. Istraživanja pokazuju da pčelinja pelud ima protuupalna svojstva u tijelu. Može se staviti u jogurt ili žitarice, ali dodati u smoothie, piše
Pokazalo se da konzumiranje hrane s visokim udjelom vitamina C smanjuje alergijski rinitis. Zato je dobro tijekom sezonskih alergija unositi agrume s visokim udjelom ovog vitamina poput naranče, grejpa, limuna i limete.
Kurkuma je dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima. Njezin aktivni sastojak, kurkumin, povezan je sa smanjenim simptomima kod mnogih bolesti izazvanih upalom, a mogla bi pomoći u smanjenju oteklina i iritacija uzrokovanih alergijskim rinitisom.
Iako su agrumi poznati kada je riječ o vitaminu C, ipak se ne smije zaboraviti ni rajčica. Jedna rajčica srednje veličine sadrži oko 26 posto preporučene dnevne doze vitamina C. Rajčica sadrži i likopen, još jedan antioksidativni spoj koji pomaže u zaustavljanju upale. Likopen se lakše apsorbira u tijelu kad je rajčica kuhana.
Luk je izvrstan prirodni izvor kvercetina. Neka istraživanja sugeriraju da kvercetin djeluje kao prirodni antihistamin koji smanjuje simptome alergija. Budući da luk sadrži i niz drugih protuupalnih spojeva, ne možeš pogriješiti ako ga više uključiš u prehranu tijekom sezone alergija.