Ugljikohidrati ne izazivaju debljanje sami po sebi
Znanstvenici su jednom pretpostavili kako ugljikohidrati povećavaju rizik od pretilosti više nego masnoće i proteini. Prema toj hipotezi, ugljikohidrati potiču skladištenje kalorija u obliku masti. Dakako, pretjerana konzumacija bilo kojeg nutrijenta koji sadrži kalorije može doprinijeti debljanju. Međutim, kako navodi Healthline, nema uvjerljivih dokaza koji bi pokazali da prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata uzrokuje debljanje. Zapravo, mnoge studije sugeriraju da ne postoji značajna povezanost između visokog unosa ugljikohidrata i pretilosti.
Unatoč tome, pokazalo se da dijete s niskim udjelom ugljikohidrata mogu biti učinkovite kod gubitka kilograma – barem kratkoročno. Znanstvenici vjeruju da je njihova učinkovitost ustvari posljedica eliminacije rafiniranih ugljikohidrata poput slatkiša i bijele tjestenine i povećanog fokusa na zdrave izvore ugljikohidrata s visokim udjelom vlakana te na proteine i zdrave masnoće. Ukratko, zaključak je da je kvaliteta ugljikohidrata koje jedemo važnija od udjela ugljikohidrata u prehrani, piše Healthline.com.